Nedelja oralnog zdravlja (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 26.Maj.2015, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedelja oralnog zdravlja (VIDEO)

Samo 8 odsto stanovnika Srbije starijih od 25 godina ima sve svoje zube, dok kod dece školskog uzrasta svako dete ima u proseku 2 kvarna zuba. Povodom obeležavanja nedelje oralnog zdravlja lekari upozoravaju da izostanak higijene usta i zuba kao i nepravilna ishrana mogu dovesti do većih problema.
Ovogodišnja nedelja zdravlja usta i zuba obeležava se pod sloganom “Osmehni se zdravo“. Do lepog i zdravog osmeha, kažu najmlađi, nije teško doći važno je samo pridržavati se >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << osnovnih pravila.
Izmedju 60 i 90 odsto ljudi u svetu pati od bolesti zuba, a 30 odsto njih nema zube kaže statistika. Nepravilna ishrana, nedostatak higijene i neredovni lekarski pregledi mogu dovesti do ozbiljnih problema, a konzumiranje alkohola i duvana čak i do malignih oboljenja.
Preventivne mere treba sprovoditi još u predškolskom uzrastu, kažu lekari. Zato ovogdišnja nedelja zdravlja usta i zuba pre svega ima za cilj da mlađoj deci skrene pažnju na važnost održavanja higijene i poseta stomatologu.
U okviru nedelje oralnog zdravlja u parku Sveti Sava održana je završna manifestacija kojoj je prethodio konkurs za najbolje literarne i likovne radove na temu zdravlja usta i zuba za predškolce i učenike osnovnih škola a najuspešniji su tom prilikom dobili nagrade.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.