Nečuveno!

Izvor: Glas javnosti, 15.Dec.2009, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nečuveno!

BEOGRAD - Uprkos apelu velikog broja ministara u Vladi Srbije, političara iz opozicionih stranaka, najuglednijih javnih ličnosti i savetima renomiranih kardiologa da se osnivaču Glasa javnosti i Kurira Radisavu Rodiću omoguće adekvatno lečenje i odbrana sa slobode, on se već pedeset dana nalazi u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Peticiju koju su pokrenule naše redakcije za mesec i po dana potpisalo je nekoliko desetina hiljada građana. Na našu adresu svakodnevno stižu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i pisma podrške Radisavu Rodiću iz svih krajeva Srbije i zemalja u regionu, ali i iz Austrije, Švajcarske, Francuske, Nemačke i SAD. U pismima, osim revolta zbog njegovog hapšenja, naši čitaoci zahvaljuju Rodiću na tekstovima koje je objavljivao u vreme kada to drugi mediji nisu smeli.

Milutin Mrkonjić: Pustite ga, bre!

Apelima članova Vlade Srbije da se Radisavu Rodiću omogući adekvatna medicinska nega i odbrana sa slobode pridružio se i ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

- Ukoliko je nešto zgrešio, dokazaće to sa slobode. Ne može jedna ozbiljna zemlja, koja želi i treba da postane članica Evropske unije, ovim putem da se obračunava sa medijima. Podržavam vašu akciju i tražim da se Raja, koji je teško bolestan, što pre pusti da se brani sa slobode - poručio je Mrkonjić.

S druge strane, advokati podsećaju da Ustav i krivični zakonik, kao i Evropska konvencija o ljudskim pravima nalažu da teško obolelim zatvorenicima mora da se omogući odbrana sa slobode. Ipak, sve ovo nije uticalo na nadležne organe da pokretača naših novina konačno puste iz pritvora.

Podsetimo, Radisav Rodić, koji je pre samo godinu dana operisan u Švajcarskoj, prekinuo je postoperativni tretman da bi se stavio na raspolaganje srpskom pravosuđu. Iako se teško bolestan vratio u Beograd, uz redovno odazivanje nadležnim organima, uhapšen je 27. oktobra dok je sa prijateljima sedeo u jednom beogradskom lokalu. Mesec dana kasnije, zbog lošeg zdravstvenog stanja, hitno je prebačen na Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, gde je podvrgnut teškoj operaciji srca. Dva dana kasnije Rodić je odlukom vanraspravnog veća Okružnog suda u Beogradu vraćen u pritvor.

- U nekim civilizovanim zemljama posle takve operacije sud bi mu odredio kauciju ili neki drugi vid garancije i pustio bi ga na privremenu slobodu, odnosno na specijalizovano lečenje - istakao je Dobrivoje Radovanović, renomirani srpski kriminolog.

Ovako nesto nesmem ni da spomenem mojim prijateljicama druge nacionalnosti jer me je SRAMOTA.Necivilizovani clanovi politickog vrha su presli sve granice normalnog, pristojnog, civilizovanog i humanog.Ocigledno je ovoj vladi narod znacio mnogo kada su trebali da budu izabrani a sada je narod obicna stoka koju nece da udostoje makar nekom recju lazi.Ocigledno je jedno da NE RADE ZA OVAJ NAROD.Kao sto je ocigledno da se nadaju da ce Raja umreti u zatvoru.To sam rekla odmah na pocetku.Kome ce se sinovi obratiti , traziti pravdu.Nemaju kome .Ovi su gori nego Turci.

Ovo moze da izazove samo zgrazanje kod svakog normalnog coveka. Znaci, ako ne izaziva nesto slicno kod Dinke ministra, tuzioca i drugih, to je krajnje prizemna poruka da oni nisu normalni.

Hvala Raji za odrzavanje ono malo svetla na kraju tunela tokom svih ovih godina, a ovim drugima se zahvalimo kad dodje red da biramo "experte".

Da li je za oslobadjanje i ministar Dinkic i Boris Tadic? Da je jedan od wih dvojice za to, pustili bi ga odavno.

Pa nista mi vise nije cudno, kad vidim kakva je vlast, a do juce su kritikovali komuniste koji su sklanjali politicke protivnike i novinare koji su ih kritikovali. Pa zato su se valjda i udruzili sa socijalistima i sljam stavili za ministra policije. E moja Srbijo !

Sramota!..ponasanje ovih na vlasti lici na ponasanje onih koji su vladali 90-ih godina , sto dokazuje jedno i jedni i drugi su ista.........., covek je bolestan , jel cekate da umre u zatvoru da bi ga se resili???........

Zanima me zasto Glas ne ne pita drzavnog javnog tuzioca ili ministra Dacica zasto se ovaj politicki mucenik "demokratske" Srbije ili bolje reci Staljinisticke Srbije i dalje nalazi u zatvoru, bez ikakve konkretne optuznice? Ja nemogu da verujem da se u 21 veku , neduzni ljudi hapse nasumice u Srbiji kao u vreme tita i salju u kazamate? Ovo je polticka represija i zato su i prosli kao sto su prosli na lokalnim izborima na Vozdovcu. Samo treba zapisivati,pamtiti i kad se promeni vlast a hoce i to nabolje nadam se? jer od dna jedini slobodan pravac je na gore, onda treba da se izvrsi jedna temeljna revizija zloupotrebe drzvne vlasti pocevsi od Borisa Tadica jer je on najodgovorniji za Drzavu i njegovu vladu pa na dole. Inace ovo je ubedljivo najgora anacijonalna i najkorumpiranija vlada u istoriji drzave Srbije!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.