Nećemo uvoditi sankcije Rusiji

Izvor: B92, 26.Nov.2018, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nećemo uvoditi sankcije Rusiji"

Evropski put Srbije nije i ne može biti prepreka bliskim i bratskim odnosima sa RUS i da se SRB nije i neće ni u budućnosti priključiti sankcijama protiv RUS.

To je izjavio šef diplomatije Ivica Dačić.

Na otvaranju izložbe dokumenata "Srbija-Rusija, Jugoslavija-SSSR" u Arhivu Jugoslavije, povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Rusije, Dačić je rekao da je Srbija istinski zahvalna Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije i njenim pozicijama po pitanju Kosova.

"Želeo bih da još jednom zahvalim Rusiji na čvrstoj i doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije i našoj politici po pitanju Kosova i Metohije, u uslovima kada se suočavamo sa pokušajima tzv. Kosova za međunarodna priznanja i članstvo u međunarodnim organizacijama rezervisanim za državeaspiracijama za stvaranje tzv. Vojske Kosova 'trgovinskim ratom', i najnovijim upadom ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice, kada su svi argumenti na našoj strani, a mi ispunili preuzete obaveze", rekao je Dačić.

Dačić je posebno pomenuo "glasnu i doslednu podršku" Rusije na zasedanju Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, gde je Srbija "postigla veliki uspeh, odbacivanjem zahteva Prištine za prijem u članstvo".

"Delimo sa Ruskom Federacijom stanovište da se isključivo putem dijaloga, uz poštovanje međunarodnog prava, može doći do prihvatljivih i trajnih rešenja svih problema", rekao je.

Dačić je ocenio dve zemlje imaju izuzetno dobre i razvijene odnose i saradnju na nivou strateškog partnerstva. On je podsetio da je Rusija jedan od strateških ekonomskih partnera Srbije i da je između dve zemlje na snazi režim slobodne trgovine, koji veoma mnogo doprinosi rastu međusobne robne razmene. Šef srpske diplomatije veoma uspešnom je ocenio i saradnju Rusije i Srbije u energetskoj oblasti i rekao da je za Srbiju izuzetno značajno što ruska strana smatra prioritetnom rutu gasovoda "Turski tok" koja bi prolazila kroz Srbiju, što bi obezbedilo stabilno snabdevanje gasom i omogućilo Srbiji da postane tranzitna zemlja za gas.

Dačić je rekao i da Rusija ceni vojnu neutralnost Srbije i da je u vojnoj oblasti je poslednjih godina došlo do znatnog rasta vojno-tehničke saradnje koja omogućava modernizaciju srpske še vojske.

Prema Dačićevim rečima Rusija i Srbija u poslednje vreme intenzivirale su i saradnju u naučno-tehničkoj i inovacionoj oblasti, kao i kulturnu saradnju, a Rusija je i značajan donator i davalac humanitarne pomoći Srbiji.

Veći deo obraćanja na otvaranju izložbe Dačić je posvetio istorijatu odnosa Srbije i Rusije od 1838. ali i vezama i saradnji dva naroda vekovima pre toga, zaključivši da se "vizija razvoja odnosa sa Rusijom bazira na čvrstom i nepokolebljivom prijateljstvu i bliskosti dva naroda, kao i na međusobnoj podršci i razumevanju".

"Ono što zahteva posvećenost i predstavlja zadatak za budućnost jeste postojano ulaganje napora kako bi građani obe zemlje osetili napredak od jačih ekonomskih veza i ubrzanog razvoja saradnje u svim oblastima", dodao je Dačić u obraćanju na otvaranju izložbe ;"Srbija-Rusija, Jugoslavija-SSSR".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.