Nećemo u isti koš s Hrvatima

Izvor: Vesti-online.com, 01.Sep.2011, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nećemo u isti koš s Hrvatima

Još uvek se ne zna da li će opozicija u Crnoj Gori koju čine Nova srpska demokratija (NOVA), Socijalistička narodna partija (SNP) i Pokret za promene (PZP) uspeti da u pregovorima sa vladom u Podgorici izdejstvuje ravnopravan status srpskog jezika u obrazovnom sistemu Crne Gore. U razgovoru za "Vesti" lider NOVE Andrija Mandić govori kakav je predlog izneo predsednik PZP-a Nebojša Medojević i da li ima pukotina u savezništvu njihovih partija.

- Medojević nas je upoznao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << s novom inicijativom da se predmet oko koga je sada najveći spor zove maternji jezik i književnost, nešto slično rešenju koje je sada prisutno u crnogorskim školama. On je taj predlog uputio i premijeru Igoru Lukšiću - kaže Mandić.

Kakav je vaš stav prema ovom predlogu koji brisanjem naziva jezika nastoji da premosti problem?

- Pre našeg stava želeo bih da čujem šta će odgovoriti predsednik vlade. Teško da možemo prihvatiti bilo koje drugo rešenje osim onog koje obezbeđuje ravnopravnost srpskog jezika i nastavu svih predmeta na srpskom jeziku za srpsku jezičku zajednicu u Crnoj Gori.

Šta vam smeta u predlogu da se predmet zove crnogorski/maternji jezik i književnost, s tim što bi svaka manjina umesto maternji mogla da upiše naziv svog jezika?

- Takav predlog vodi jezičkoj asimilaciji, a mi nismo manjina, već jezička većina i nama je neprihvatljivo da kao najbrojniji budemo izjednačeni sa recimo Hrvatima kojih ima 0,5 odsto. Niti Ustav branim, niti vidimo razloga zašto nastava na srpskom ne bi bila ravnopravna sa nastavom na crnogorskom.

Da li su za bojkot izbornog zakona dovoljni glasovi poslanika NOVE?

- Ne. Poslanici sve tri naše partije treba da budu protiv zakona da bi se sprečilo njegovo usvajanje.

Za dvotrećinsku većinu kojom mora da se izglasa izborni zakon vladajućoj koaliciji su dovoljni glasovi poslanika SNP-a ili naših poslanika, a u slučaju Pokreta za promene potrebna su im još tri glasa albanskih opozicionih poslanika.

Ukoliko vam vlast ne izađe u susret, šta ćete predložiti vašoj partiji?

- U Skupštini je 2. septembra na dnevnom redu Zakon o opštem obrazovanju i NOVA će pozvati sve roditelje i đake da dva dana ne ulaze u učionice dok ne pokušamo da dođemo do sporazuma opozicije i vlasti. Pozvaćemo ih da dođu do škola, ali da ne ulaze u učionice.

Ukoliko ne budete zadovoljni, šta onda?

- Izaći ćemo sa jasnim stavom kako dalje. Sve opcije su u igri, a već sam istakao da bi snažan pritisak na vlast bio da se napuste republički i lokalni parlamenti.

Hoćete li ostati dosledni i bojkotovati izborni zakon?

- NOVA neće glasati za izborni zakon sve dok se ne reši pitanje obrazovanja i problem koji postoji oko ravnopravnosti srpskog jezika.

Stiče se utisak da vaše tri stranke više nisu jedinstvene u vezi sa ovim problemom?

- Nije tačno, postoje samo različite ideje kako da se obezbedi jezička ravnopravnost, ali imamo premijera koji bi želeo da se pojave pukotine u opozicionom bloku. NOVA će uložiti napore da taj opzicioni front bude jedinstven i homogen.

Kako odgovarate na optužbe Jelka Kacina da namerno blokirate put Crne Gore u EU?

- Opoziciji odgovara da što pre dobijemo datum otpočinjanja pregovora, a što se tiče Kacina, on je lobista vladajuće stranke. Nije nepoznato da DPS angažuje i finansira određene političare iz iznostranstva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Omogućiti ravnopravan status srpskog jezika u Crnoj Gori

Izvor: Cafe.ba, 01.Sep.2011

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je danas na sastanku sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem da prava Srba u Crnoj Gori ne smiju biti svedena na manjinska i da treba da se omogući ravnopravan status srpskog jezika u obrazovnom sistemu te zemlje.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.