Nećemo da grad bude pozornica onih koji negiraju koronavirus

Izvor: B92, 26.Avg.2020, 18:23

"Nećemo da grad bude pozornica onih koji negiraju koronavirus"

Berlin -- Vlasti Berlina zabranile su demonstracije protivnika mera uvedenih u borbi protiv širenja koronavirusa, planiranih za vikend, koje podržava krajnja desnica

Zvaničnici su rekli da će demonstranti verovatno prekršiti pravila o držanju razmaka čiji je cilj zaustavljanje širenja virusa.

U Nemačkoj je poslednjih sedmica došlo do povećanja broja zaraženih, pa Vlada razmatra vraćanje restriktivnih mera.

Vlasti navode da se učesnici demonstracija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protivnika epidemioloških mera već 1. avgusta nisu pridržavali mera - nošenja maske, držanja razmaka i ostalih.

Berlinski zvaničnik za bezbednost Andreas Gajzel je pozdravio tu odluku o zabrani protesta najavljenih za vikend.

"Moramo da odmerimo fundamentalno pravo na slobodu okupljanja i pravo na život. Izabrali smo život", naveo je on u saopštenju.

On je najavio da će policija sprečiti svako veće okupljanje i da neće tolerisati šatore koje su demonstranti postavili ispred Parlamenta.

"Nisam spreman da prihvatim da Berlin po drugi put bude pozornica onih koji negiraju koronavirus... i desničarskih ekstremista", rekao je on.

Brojni pripadnici krajnje desnice, uključujući članove Alternative za Nemačku, najavili su učešće na protestu u nedelju u Berlinu.

Lider te desničarske stranke Georg Pazderski kritikovao je odluku o zabrani okupljanja kao "disproporcionalnu i neopravdanu".

Na tu odluku se može žaliti sudu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.