Neće da glume u jevrejskom naselju

Izvor: B92, 25.Dec.2013, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće da glume u jevrejskom naselju

Jerusalim -- Troje izraelskih pozorišnih glumaca odbilo je da nastupi u veoma hvaljenom komadu - u pozorištu koje se nalazi u jednom jevrejskom naselju na Zapadnoj obali.

Ovaj čin deo je sve snažnijeg domaćeg pokreta protiv vladinog plana izgradnje jevrejskih naselja na teritorijama koje Palestinci smatraju svojim. Istovremeno, postoji i međunarodni pokret protiv ovakve prakse koja stavlja izraelsku vladu u sve težu situaciju.

U današnjem zajedničkom saopštenju dve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozorišne trupe se navodi da troje glumaca u zajedničkom komadu "Najbolji prijatelji" ne žele da nastupe kad se on bude izvodio u Arijelu, jevrejskom naselju koje je sagrađeno duboko na teritoriji Zapadne obale.

Glumcima je dozvoljeno da budu izuzeti iz nastupa i saopšteno da će se za njih naći zamene, kako bi komad mogao da bude izveden.

Glumica Sarit Vino-Elad, jedna iz pobunjene trojke, rekla je da ne može da natera sebe da kroči u pozorište sagrađeno na okupiranoj teritoriji koje predstavlja prepreku u pregovorima sa Palestincima.

"Ovo nije bojkot. Ovo je mali lični protest protiv vladine politike koja nastavlja da pravi naselja", rekla je Vino-Elad Asošiejted presu (AP) i dodala da će nastupiti tamo kad "problem bude rešen".

Međunarodna zajednica, uključujući SAD, poodavno smatra da je izraelska izgradnja naselja na okupiranoj Zapadnoj obali - prepreka miru.

Izrael je 1967. godine okupirao Zapadnu obalu, Pojas Gaze i istočni Jerusalim, teritorije koje Palestinci žele u sastavu svoje države.

Izarel će najaviti širenje jevrejskih naselja

Izrael će, po svoj prilici, najavati nove planove za širenje jevrejskih naselja, rekao je jedan izraelski zvaničnik. Takav potez će neminovno izazvati međunarodnu osudu i zapretiti mirovnim pregovorima s Palestincima. Vreme najave će se poklopiti s planiranim puštanjem 26 palestinskih zatvorenika.

Neimenovani izraelski zvaničnik kazao je da on "očekuje" najavu izgradnje sledeće nedelje, ali nije ulazio u detalje".

Drugi kanal izraelske televizije objavio je da će premijer Benjamin Netanijahu sledeće nedelje najaviti "masivnu izgradnju", dok je Kanal 10 objavio da se radi o 1.000 do 2.000 novih stanova.

Oba izveštaja se pozivaju na anonimne zvaničnike bliske Netanijahuu. Palestinski zvaničnik Vasil Abu Jusif rekao je da očekivane najave pokazuju da Izrael nije ozbiljan u nastojanjima da se sklop mir, preneo je Asošieted pres.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izraelski glumci neće da nastupe u jevrejskom naselju

Izvor: Blic, 26.Dec.2013, 01:36

Troje izraelskih pozorišnih glumaca odbilo je da nastupi u veoma hvaljenom komadu - u pozorištu koje se nalazi u jednom jevrejskom naselju na Zapadnoj obali. ..Ovaj čin deo je sve snažnijeg domaćeg pokreta protiv vladinog plana izgradnje jevrejskih naselja na teritorijama koje Palestinci smatraju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.