Neće biti građanskog rata

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 10:30

"Neće biti građanskog rata"

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je za En-Bi-Si njuz (NBC NEWS) da njegova zemja ne ide ka građanskom ratu.

"Neće biti građanskog rata, garantujem vam to. Kada se prašina slegne narod će videti da je to bilo neophodno", rekao je Netanjahu u sinoćnjem intervjuu.

Netanjahu je takođe branio prisustvo ministara ultradesničara u svojoj vladi posle kritika predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden).

Izraelski lider je od januara suočen sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << masovnim protestima demonstranata koji veruju da će se slabljenjem Vrhovnog suda ukloniti jedna od nekoliko kontrola vlasti vlade i ugroziti izraelska demokratija.

On tvrdi da pažljivo uravnotežuje tri grane vlasti jer su sudije, koje nisu izabrane na izborima, preuzele previše ovlašćenja i da će ih vratiti u ruke izabranih političara.

Takva nastojanja su duboko podelila Izrael i predsednik Isak Hercog je još u martu upozorio na opasnost "od pravog građanskog rata".

Rezultati ispitivanja javnog mnjenja objavljeni prošle nedelje pokazuju da 56 odsto Izraelaca brine da bi politička kriza u zemlji mogla da eskalira u građanski rat.

Izraelski lider je potvrdio da podele postoje, ali je rekao da veruje da je usvajanje zakona koji lišava sud mogućnosti da obara odluke vlade ako ih smatra nerazumnim, kako je rekao, vredelo.

On smatra da će se strah ljudi stišati i da će oni videti da je "Izrael isto toliko demokratski kao što je i pre bio, čak i demokratskiji".

Demonstranti, izraelske opozicione partije i bliski saveznici se pribojavaju da je taj novi zakon samo prvi korak udaljavanja od demokratije u Izraelu.

Netanjahu kojem se sudi za korupciju u tri slučaja odbacio je optužbe da je to motivisalo izmene pravosuđa i označio ih glupošću.

Nastojanja njegove vlade su duboko uznemirila Izrael i bivši visoki zvaničnici otvoreno im se protive.

Značajan broj vojnih rezervista se pridružio protestu, što je zabrinjavajuće za nacionalnu bezbednost.

Premijer Izraela je ocenio da umešanost rezervista politizuje vojsku.

Tri dela plana reforme, od kojih je jedan ozakonjen, su uklanjanje nadležnosti Vrhovnog suda da obara odluke vlade, ovlašćenje Kneseta da prostom većinom odbacuje odluke suda i izmena načina postavljenja sudija.

Netanjahu je tokom intervjua nastojao da odagna bojazan da će promena u oblasti pravosuđa naneti štetu bliskim odnosima SAD i Izraela koji se oslanja na Vašington za vojnu, bezbednosnu i obaveštajnu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.