Neće Milutinović privilegije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2009, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće Milutinović privilegije

BEOGRAD - Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović izjavio je da nema nameru da traži privilegije koje mu pripadaju kao nekadašnjem šefu države, dok će nekadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić ostvariti privilegije kao bivši šef države.

"Nisam ništa tražio", odgovorio je Milutinović za "Večernje novosti", na pitanje da li je podneo zahtev za dobijanje beneficija na koje ima zakonsko pravo, kao nekadašnji prvi čovek Srbije.

Kako piše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << list, Milutinović, koga je krajem februara Haški tribunal oslobodio optužbi za zločine na Kosovu i Metohiji, nije bio raspoložen da govori o svom statusu i zdravstvenim tegobama.

Neograničen rok

Prema Zakonu o predsedniku Republike, bivši šef države ima pravo na kancelariju, savetnika, sekretara i službeni automobil sa vozačem u onolikom roku koliko je trajao njegov mandat.

Milutinović ima pravo i na naknadu u iznosu od 80 odsto plate predsednika Srbije, dok ne ispuni uslove za penziju.

Uz to, nekadašnji predsednik može da prisustvuje državnim svečanostima u skladu s protokolom i da nosi diplomatski pasoš.

Nema roka do kojeg Milutinović može podneti zahtev državi za ostvarivanje privilegija.

Lilić u Palati Srbija

Kako prenose "Novosti", Zoran Lilić će prvi ostvariti privilegije kao bivši šef države. Nekadašnjem predsedniku SRJ će, na njegov zahtev, biti dat kabinet u Palati Srbija, a ima pravo i na ostale zakonske beneficije.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica koji je bio na čelu SRJ posle petooktobarskih promena 2000. godine, svojevremeno je izjavio da neće tražiti privilegije koje mu pripadaju po zakonu zbog obavljanja te dužnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.