Nečasu preti do 6 godina zatvora

Izvor: B92, 11.Feb.2014, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nečasu preti do 6 godina zatvora

Prag -- Češka policija optužila je bivšeg premijera Petra Nečasa za korupciju zbog trojice poslanika njegove Građanske demokratske stranke kojima je obezbedio funkcije.

Naime, on je trojici svojih poslanika krajem 2012. godine obezbedio dobro plaćene funkcije u državnim preduzećima.

Oni su zauzvrat podneli ostavke na poslanički mandat kako bi prošli važni poreski zakoni sa kojima se nisu slagali.

Nečasov advokat Jozef Lžičarž saopštio je večeras >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je njegov klijent optužen za podmićivanje i to u aferi koja je izbila prošle godine sredinom juna.

Tada je policija u velikoj noćnoj raciji u sedištu Vlade, državnim preduzećima, bankama i u stanu Nečasove ljubavnice, tada šefice premijerove kancelarije, sada supruge, Jane Nađove, kao i dvojice najmoćnijih lobista u Cceškoj, zaplenila dokumente, novac i zlato, osmoro ljudi uhapsila, među njima i tu trojicu poslanika Nečasovih konzervativaca.

Poslanike je međutim oslobodio Najviši sud, pošto je presudio da ih je u vreme kada su primili premijerovu ponudu štitio poslanički imunitet.

Iako odbija da je reč o podmićivanju, već o političkom dogovoru kakvi su se sklapali u vreme svih čeških vlada i zbog toga što je njegova ljubavnica zloupotrebila vojne obaveštajce da prate premijerovu suprugu sa kojom se razvodio, Nečas je juna prošle godine zbog te afere podneo ostavku na državne i partijske funkcije.

Posle vanrednih izbora u jesen prošle godine povukao se potpuno iz politike.

"U toj aferi je već podnet niz optužbi i nejasnih pravnih poteza a ništa još nije razjašnjeno. Ne preostaje ništa drugo do da čekamo i nadamo se da su češka policija i sudovi nepristrasni", saopštio je večeras portparol Građanske demokratske stranke Jirži Sohorž.

Ukoliko se pred sudom pokaže da je dogovor sa neposlušnim poslanicima koji su pretili da spreče poresku reformu bila korupcija, van standardnih političkih dogovora, Nečasu preti do šest godina zatvora.

Trojica poslanika su inače nakon presude Najvišeg suda da ih štiti imunitet tužili državu i traže od nje svaki po 160.000 evra kao odštetu za nelegalno hapšenje i mesec dana proveden u istražnom zatvoru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nečas optužen za korupciju

Izvor: RTS, 11.Feb.2014

Bivši premijer Češke Petar Nečas optužen za korupciju poslanika i to u aferi koja je izbila prošle godine sredinom juna. ..Češka policija optužila je bivšeg premijera Petra Nečasa za korupciju trojice poslanika njegove Građanske demokratske stranke kojima je krajem 2012. godine obezbedio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.