Nebo nad Srbijom i Crnom Gorom potpuno bezbedno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2019, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebo nad Srbijom i Crnom Gorom potpuno bezbedno

Nebo nad Srbijom i Crnom Gorom potpuno je bezbedno, saopštila je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA, povodom ranije danas izrečene tvrdnje Sindikata kontrole letenja da je ugrožena bezbednost vazdušnog prostora.

SMATSA tvrdi da taj sindikat saopštenjem uzbunjuje javnost pred početak pregovora o kolektivnom ugovoru.

"Vazdušni saobraćaj u nadležnosti SMATSA odvija se bezbedno i neometano, u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju i međunarodnim standardima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nije bilo prekida u pružanju naših usluga korisnicima i ovim putem snažno osuđujemo neprecizno i zlonamerno uzbunjivanje javnosti od strane dela Sindikata Kontrole letenja Srbije i Crne Gore do kojeg je došlo, slučajno ili ne, nekoliko dana pred početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru sa oba reprezentativna sindikata", saopštila je SMATSA.

U saopštenju SMATSA podseća da je pod stalnim nadzorom Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, a na teritoriji Crne Gore pod nadzorom Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

"Direktni korisnici naših usluga, avio prevozioci i njihovi putnici, mogu biti uvereni da je po sredi neosnovano uzbunjivanje javnosti radi stvaranja pritiska pred početak sindikalnih pregovora i da to nikako nije odraz stvarnog stanja", zaključuje SMATSA.

Sindikat kontrole letenja (SKL) ranije danas saopštio je da "postoje indicije da je bezbednost vazdušnog prostora Srbije i Crne Gore ugrožena", o čemu je, tvrdi, obavestio i međunarodne institucije i krovni Evropski sindikat radnika u transportu.

SKL je optužio SMATSA da nezakonito i neblagovremeno menja radna vremena i da su te promene toliko učestale da, kako tvrde, "mogu biti pogubne po život i zdravlje zaposlenih". Sindikat, između ostalog, navodi da su kontrolori letenja uskraćeni za "adekvatne sobe za odmor i rekreaciju" tokom radnog vremena, koje su "preko potrebne za vraćanje koncentracije nakon napornih radnih sati".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.