Ne zna se kad počinje obnova mosta

Izvor: Blic, 03.Sep.2009, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne zna se kad počinje obnova mosta

Još se ne zna se kad će početi rekonstrukcija „Gazele”. Nakon raseljavanja nehigijenskog naselja ispod mosta za početak radova su stvoreni uslovi, a gradonačelnik Dragan Đilas negoduje jer nije objavljena dinamika radova, ne zna se ni kad će radovi početi ni kako će oni teći. Sa druge trane, u JP "Putevi Srbije” kažu da početak rekonstrukcije, kao i dinamika, zavise od toga kad će finansijeri iz Evropske unije usvojiti akcioni plan o raseljavanju Roma i deblokirati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prvu tranšu sredstava.

Prilikom nenajavljenog obilaska beogradskih gradilišta, gradonačelnik Đilas je izrazio, najblaže rečeno, negodovanje zbog dešavanja oko rekonstrukcije najvažnijeg mosta, bez koga Beograd ne može da živi.

- Poslednjih osam meseci se dopisujemo sa republičkim organima oko toga šta to znači rekonstrukcija „Gazele" i pitamo kad će da se zatvara most, šta znači zatvaranje jedne ili više traka i druge stvari koje interesuju građane. Do dana današnjeg dobili smo samo dopis u kome se kaže da se do sledećeg juna ne zatvara ništa, a kad se bude dobio izvođač onda će se znati dalja dinamika. Takav sistem rada nije prihvatljiv za Beograd, Beograđane ni za mene kao gradonačelnika - rekao je Đilas i zatražio od „Puteva Srbije" da tačno navedu šta će se i kad raditi i kad će šta biti zatvoreno, da bi grad pokušao da se pripremi za to.

U JP „Putevi Srbije” kažu da je pre početka radova neophodno Evropskoj banci za obnovu i razvoj poslati izveštaj o sproveđenju Akcionog plana, koji se odnosi na iseljavanje 114 romskih porodica, nakon čega će prva tranša sredstva za rekonstrukciju biti „povučena”. Čim stigne ta potvrda sledi potpisivanje ugovora sa izvođačom radova - kompanijom „Štrabag”.

- Tek tada radovi mogu da počnu. Mi očekujemo da se to desi uskoro. Možda za nedelju, možda za desetak dana. Na to ne možemo da utičemo. Takva je procedura - kažu u „Putevima Srbije”.

Četiri trake uvek u funkciji

Prema dogovoru koji je JP „Putevi Srbije” postiglo sa kompanijom „Štrabag”, obustave saobraćaja na „Gazeli” biće naizmenične svega mesec dana, a veći deo remonta odnosi se na donju stranu mosta. Za vreme radova četiri trake će uvek biti u funkciji, a uključenje na most sa Mostarske petlje i od Sava centra biće zatvoreno.

Mrkonjić: Počeli pripremni radovi

Ministar Milutin Mrkonjić, koji je početak rekonstrukcije najavljivao za kraj avgusta, rekao je juče za „Blic” da su pripremni radovi počeli pre dva dana.

- Krenuli su radovi ispod mosta. Ono što mogu da kažem jeste da šest meseci neće biti nikakve obustave saobraćaja na „Gazeli” - kaže za „Blic” Mrkonjić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.