Ne želim da budem simbolični Rom u ministarstvu

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jan.2011, 00:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne želim da budem simbolični Rom u ministarstvu"

Petar Antić pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića podneo je ostavku na to mesto. Odmah nakon toga u izjavi za “Blic” rekao je da ostavku podnosi jer ne želi da bude “simbolični Rom u ministratsvu za ljudska i manjinska prava“.

"Smatram da ministarstvo za ljudska prava više nanosi štetu nego korist ljudskim pravima i da ministar Čiplić mora da bude smenjen. Ovim putem javno pozivam vladu da to učini, jer dela ministra Čiplića ugrožavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ciljeve te vlade i evropske integracije Srbije," rekao je Antić u telefonskoj izjavi za "Blic".

Antić je obrazložio razloge za ostavku: "Želeo bih posebno da naglasim da je jedan od osnovnih prioriteta na putu ka EU unapređivanje položaja Roma. Način rukovođenja romskim programom od strane ministra sigurno ne može da unapredi taj položaj. Ja, kao predstavnik Roma bio sam potpuno onemogućen i isključen od stvarnog uticaja na rad na pitanjma Roma, služio sam više kao ikebana."

Na pitanje šta je konkretno ministar Čiplić učinio, a nije smeo, odnosno šta je trebalo da uradi, a nije, Antić je za "Blic" pomenuo izbor za Nacionalni savet Bošnjaka.

"Greške koje su se dešavale tokom izbora su bile očigledne i upozoravao sam ministra na njih. Odluke su bile na njemu, a on je odlučio da ih ignoriše," rekao je Antić.

U saopštenju, koje je prethodno izdao, Antić je naglasio i da je već niz meseci svedok "neprofesionalnog i bahatog ponašanja ministra Čiplića, koji je sve uradio da bi od državne institucije napravio privatnu kompaniju, koja služi samo njegovim ličnim interesima".

Antić je drugi saradnik ministra Čiplića koji je podneo ostavku. Prethodno je to učinio i državni sekretar u ministarstvu Marko Karadžić.

Ministar Svetozar Čiplić u izjavi za “Blic” rekao da je Vlada na sednici u četvrtak usvojila Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta u ministarstvu. Ovom sistematizacijom su dva sektora spojena u jedan, a time je smanjen i broj pomoćnika.

"Petar Antić otuda odlukom Vlade nije pomoćnik, a lice koje je razrešeno funkcije i ne može da podnosi ostavku," pojasnio je Čiplić.

Antić je sistematizacijom u Vladi premešten na mesto višeg savetnika u ministarstvu, što će biti objavljeno u Sluižbenom glasniku. Upitan kako to da podnosi ostavku dan po razrešenju sa funkcije, Antić je za "Blic" ustvrdio da “nije obavešten”.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.