Ne žele da se porede sa Katalonijom, ali žele veću autonomiju: Danas referendumi u Lombardiji i Venetu

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2017, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne žele da se porede sa Katalonijom, ali žele veću autonomiju: Danas referendumi u Lombardiji i Venetu

Separatizam se širi Evropom

Italijanski regioni Veneto i Lombardija danas organizuju savetodavne referendume o većoj autonomiji, ali odbijaju bilo kakva poređenja sa secesionističkom Katalonijom.

Referendum je inicirala Liga za Sever, koja je na glasti u oba regiona, a podržao ih je čitav desni centar, uključujući Berluskonijevu stranku Forca Italia, kao i populistički "Pokret pet zvezdica" kao i udruženja poslodavaca i sindikati.

Levičari, poput >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Komunističke partije, smatraju pak da je reč o "rasipanju javnog novca" i "farsi" i pozivaju ljude da ne izlaze na birališta.

Veneto and Lombardy regions of Italy to hold a consultative referendum on greater financial and administrative autonomy pic.twitter.com/xg4LFGI1nO

— AFP news agency (@AFP) October 21, 2017

Vladajuća Demokratska stranka (levi centar) nije se izjasnila, ali nekoliko njenih istaknutih članova, poput gradonačelnika Milana, kazalo je da će glasati za veću autonomiju.

Referendumi su u skladu s italijanskim Ustavom, koji predviđa da parlament može regijama dati veću autonomiju ako one to zatraže.

U slučaju pobede, predsednici Veneta i Lombardije Luka Zaja i Roberto Maroni, planiraju da zatraže veća ovlašćenja u oblasti zdravstva, obrazovanja i infrastrukture, kao i ovlasćenja koje su inače rezervisana za državu kao što su bezbednost i imigracija, što su omiljene teme Lige za Sever. Za to bi, međutim, trebalo promeniti Ustav.

Maroni ponavlja da će se referendum održati "u okviru nacionalnog jedinstva" i da ima za cilj "reformu odnosa između centralne vlade i regionalnih vlada".

Zaja kaže da je bilo kakvo povlačenje paralela s Katalonijom pokušaj da se obeshrabre birači da glasaju za veću autonomiju.

Birališta će biti otvorena od 7 do 23 sata.

ICYMI: 10 things you need to know about Italy's Lombardy and Veneto autonomy referendums https://t.co/2ZvmVA8ECW pic.twitter.com/zEmQQmlq2S

— euronews (@euronews) October 21, 2017

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.