Ne žele da procesuiraju Ganića

Izvor: B92, 19.Jan.2012, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne žele da procesuiraju Ganića"

Beograd, Banjaluka -- Skandalozna odluka Tužilaštva BiH da oslobodi istrage Ejupa Ganića, Jovana Divjaka i Zaima Backovića za Dobrovoljačku ne iznenađeje one koji su preživali napad.

"Neće oni svojima da sude", kratko su komentarisali. Neki od preživelih svojim su očima videli optužene da ubijaju.

"Oslobodili su Zaima Backovića, ratnog oficira Armije BiH, za koga mogu da posvedočim da je ubio pukovnika Mihajlovića, a mene šutnuo nogom u leđa. Otisak njegove patike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na majici nosio sam sve do Novog Sada", kaže za „Blic" Nikola Ostojić (65), koji je pre 20 godina bio zarobljen u Dobrovoljačkoj.

Na dan kada je odsečeni deo kolone JNA u Dobrovoljačkoj zarobljen, Ostojić je bio novinar izveštač na zadatku, poslat iz Beograda da prati razvoj događaja u Sarajevu.

"Sećam se veoma dobro njegovog lika u trenerci i patikama. Dugo nisam znao ko je on i kako se zove. A onda, pre godinu dana, kad je Dobrovoljačka aktuelizovana nakon hapšenja Ejupa Ganića u Londonu, ugledao sam fotografiju Zaima Backovića i odmah ga prepoznao. Ne dvoumim se ni trenutka - to je čovek koji je mene šutnuo, a pukovnika Mihajlovića ubio", priča Ostojić dok Tužilaštvo BiH, u obrazloženju obustavljanja istrage, tvrdi da „u radnjama osumnjičenih lica nisu sadržana obeležja krivičnog dela". Ostojić nije iznenađen ponašanjem Tužilaštva BiH.

"Njima je u interesu da Ganić i ostali ne budu procesuirani. Pa oni bi svoje branili kada bi neko treći pokrenuo postupak. Pravo je pitanje šta radi naše tužilaštvo", kaže Ostojić. Pukovnik JNA Ratko Katalina bio je ranjen u leđa, oporavljao se tri meseca i kasnije još dve godine po rehabilitacionim centrima.

"Neće oni da sude svojim ljudima", komentariše za „Blic" pukovnik Katalina, dodajući „da se činjenice znaju, ali da se nisu stekli uslovi da se zločin u Dobrovoljačkoj procesuira". Gordana Gvozdenović, čiji je brat Obrad ubijen u Dobrovoljačkoj, kaže da je on „juče ponovo ubijen".

"To ubija i nas, porodicu, a njih, koji su ubijeni, potresa u grobu", priča Gordana plačući. U koloni je 1992. bio i Nenad Erić, vozač iz Pala.

"Prisećam se svega, batina i torture koju sam prošao. Ne znam ko je komandovao svime, ali da je i moj otac u pitanju, trebalo bi da odgovara za zločin koji se desio u toj ulici", kaže Nenad.

Milenko Inđić, tadašnji oficir za vezu i neposredni učesnik događaja u Dobrovoljačkoj, smatra da najveću odgovornost za ubistvo vojnika JNA u Dobrovoljačkoj snose Ejup Ganić, Zaim Backović i Sefer Halilović.

Ganić je, kaže Inđić, hteo od Izetbegovića da preuzme političku vlast i za to mu je poslužio takozvani sandžački lobi koji je devedesetih držao sarajevsko podzemlje. Inđić kaže da mu je na neki način i drago što se sve to desilo.

"Ovakva odluka me samo više uverava da će RS vrlo brzo postati samostalna država, jer je očigledno da zajedničkog života nema", kaže Inđić i dodaje da bi bilo zanimljivo proveriti koliki je bankovni račun tužioca s Filipina koji je vodio slučaj Dobrovoljačke.

Prilikom dogovorenog povlačenja pripadnika JNA u zasedi koju su postavile muslimanske formacije ubijena su 42 pripadnika JNA, ranjena 73, a njih 215 je zarobljeno.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gledali smo kako pucaju u glavu oficirima, a sada su slobodni

Izvor: S media, 19.Jan.2012

Skandalozna odluka Tužilaštva BiH da oslobodi istrage Ejupa Ganića, Jovana Divjaka, Zaima Backovića i još 11 lica za slučaj Dobrovoljačke nije iznenađenje za one koji su preživeli napad na kolonu JNA koja se 1992. godine povlačila iz Sarajeva...- Neće oni svojima da sude - kratko su komentarisali....

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.