Izvor: Danas, 29.Dec.2014, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)zaposleni glumci

Beograd - Izložbom fotografija 27 talentovanih honorarno a zvanično nezaposlenih glumaca i igrokazom Hane Selimović i Marka Janketića u UK Parobrod najavljena je premijera predstave „Biti“ koja će biti odigrana 11. januara u ovoj ustanovi.

Kroz intimnu i profesionalnu ispovest dvoje glumaca, predstava se bavi problemom zaposlenosti i nezaposlenosti. Kao što najava za premijeru potpuno odskače od ustaljenih običaja, tako se i sama predstava ne uklapa u ovdašnje pojmove >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << pozorišta.

„Predstava na drugačiji način tretira publiku. Ona je interaktivna, ona provocira i pita i može biti veoma uzbudljiva“, najavljuje Marko Janketić koji je uz Hanu Selimović glavni protagonista. Predstava je zamišljena kao ispitivanje granica pozorišta, glumačke profesije i uloge publike. Prema rečima mladog glumca, ona je njihov način da se glasno progovori o problemima koji tište ovu profesiju. Svake godine akademije, privatne i državne, u Beogradu u Novom Sadu, upisuju 30 studenata glume iako ne postoje uslovi da oni nakon školovanja nađu stalni angažman jer da bi se zaposlili „neko treba da ode u penziju ili umre“. Oko 50 odsto glumaca stalno zaposlenih prošle godine nije odigralo nijednu ulogu a za to su dobili platu od 45.000 dinara, moglo se čuti u igrokazu ovo dvoje glumaca. „Ovo je problem koji se odnosi skoro na svaku profesiju, ne postoje jasni kriterijumi za zaposlenje. Imamo mutnu vodu koja mora da se razbistri“, navodi Janketić. Predstavu „Biti“ je režirala Ana Grigorović, a deo je ovogodišnje produkcije Parobrod Teatra - Ustanove kulture gradske opštine Stari grad, realizovana sredstvima sa konkursa Ministarstva za kulturu.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.