Ne vodite se pogrešnom logikom zaštite crkve, koja ustvari skriva seksualne prestupnike

Izvor: B92, 17.Maj.2020, 08:35

"Ne vodite se pogrešnom logikom zaštite crkve, koja ustvari skriva seksualne prestupnike"

Nadbiskup poljske Katoličke crkve Vojček Plak zatražio je od Vatikana da istraži slučaj prikrivanja seksualnog zlostavljanja dece koje su činili sveštenici.

On je zatražio da "budu pokrenute procedure" nakon što je juče emitovan dokumentarni film o dvojici braće koji žele da se suoče sa sveštenikom koji ih je navodno zlostavljao dok su bili deca, prenosi BBC.

Plak je istakao da među sveštenstovom nema mesta za seksualno zlostavljanje maloletnika i da crkva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne dopušta prikrivanje takvih zločine.

"Tražim od sveštenika, časnih sestara, roditelja i nastavnika da se ne vode pogrešnom logikom zaštite crkve, koja ustvari skriva seksualne prestupnike", naveo je Polak.

Slučaj je dospeo u javnost nakon filma braće Tomaža i Mareka Sekijlskog, prikazanog juče, u kojem oni tvrde da biskup Edvard Janijak iz grada Kaliž nije ništa učinio protiv sveštenika koji su bili poznati po zlostavljanju dece.

Film "Žmurke" govori o tome da je jedan sveštenik imao zaštitu Janiaka, koji je danas biskup u Kaližu.

Film je imao više od 1,9 miliona pregleda na Jutjubu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nadbiskup prijavio Vatikanu slučaj zlostavljanja djece

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Maj.2020

​VARŠAVA - Nadbiskup Katoličke crkve Poljske prijavio je danas Vatikanu poljskog biskupa zbog prikrivanja sveštenika koji su seksualno zlostavljali djecu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.