(Ne)uspeo popis

Izvor: RTS, 23.Apr.2011, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)uspeo popis

Iako je popis na Kosmetu nedavno završen, preciznih podataka o broju i strukturi stanovnika još uvek nema. Tačan broj Srba u Pokrajini se ne zna, a popis na severu Kosova još nije počeo. Priština za sledeći mesec najavljuje popis i na tom prostoru.

Orijentacioni podaci popisa na Kosovu i Metohiji, koji je završen pre dva dana, pokazuju da u Pokrajini živi manje od dva miliona ljudi.

Kosovske institucije smatraju da je popis, prvi posle 20 godina na tom prostoru, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uspeo.

Registrovana je većina Albanaca, ali i dalje nema precizinih podataka o tome koliko Srba živi u Pokrajini, uključujući i sever, gde popis još nije održan.

U Prištini najavljuju da bi popis na severu mogao da bude organizovan sledećeg meseca, uz podršku Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge, UNOPS-a.

Predstavnik Zavoda za statitisku Kosova Rahman Tara rekao je da imaju stalne pregovore sa UNOPS-om i dodao da će ubrzo početi sa treninzima i istom metodologijom koju su primenili na već obavljenom popisu.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da se formiraju opštinske komisije u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, kao i u severnom delu Mitrovice.

U Prištini se spekuliše da bi popis na severu Kosova mogao da bude organizovan već sledećeg meseca. U lokalnim samoupravama četiri opštine na severu Kosova još nemaju definisan stav o mogućem popisu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da za predstavnike Srba južno od Mitrovice parcijalno popisivanje nije prihvatljivo, jer većina kosovskih Srba nije na Kosovu.

U sredinama južno do Mitrovice, popis Srba je bio polovičan. Tako je, na primer, u opštini Gračanica popisano oko 11.000 ljudi, od procenjenih 22.000 stanivnika te opštine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

KOHA: SRBI ZAUZELI SUDOVE NA SEVERU

Izvor: Kurir, 23.Apr.2011

PRIŠTINA - Srpske paralelne strukture zauzele su objekte opštinskog, kao i suda za prekršaje u Zubin Potoku, a kosovske institucije zatražile su od Euleksa da reaguje, prenosi Koha Ditore...Predsednik Sudskog veća Kosova Enver Peci tokom ove nedelje je informisao šefa Euleksa Ksaviera Bo de Marnaka...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.