Ne treba biti nestrpljiv ali nazire se kraj epidemije, otvaranje škola poslednja mera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2020, 16:51

Ne treba biti nestrpljiv ali nazire se kraj epidemije, otvaranje škola poslednja mera

Vidi se kraj epidemije, ali ne treba da budemo nestrpljivi i pokvarimo ono što smo marljivo postigli, a posle ponovo da se stežemo, rekla je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Tepavčević Kisić na pitanje kada se može očekivati ublažavanje mera protiv koronavirusa.

Epodemiolog Predrag Kon rekao je da se još ne zna kako će ići ublažavanje mera, ali da će se pratiti i iskustva drugih zemalja, pre svega Kine.

Kaže da iznosi lično mišljenje i da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << doći do popuštanja i relaksacije, a da neka prva popuštanja idu pre svega u pravcu starijih koji su bili u izolaciji, ali racionalno. Kon je napomenuo da će poslednja mera, kako je rekao i Tiodorović, biti otvaranje škola.

Kisić je na konferenciji za novinare rekla da se sa stručne strane može podržati stav profesora Branislava Tiodorovića o toku i opadanju epidemije početkom maja, i da po njoj takođe to nije dug period i da se može brojati u nedeljama.

Sve mere, rekla je , zavise od aktuelne epidemiološke situacije,  ali da je sada pravo vreme da damo sve od sebe.

Kisić napominje i da su neke zemlje u Evropi već najavile relaksaciju i otvaranje nekih objekata posle praznika, ali napominje da su različiti kriterijumi za to.

Naglasila je da ne postoji matematički model, ali da je sigurno jedan od dobrih pokazatelja procenat pacijenata koji se primaju u bolnicu i zahtevaju respirator.

"Mi imamo 136 pacijenata koji su vitalno ugroženi i na respiratoru. Svaki novi dan kada ne bude bilo smrtnih slučajeva i prijema na respirator biće dobri pokazatelji", naglasila je Kisić.

Ona je istakla i da je dobro sto se i broj novozaraženih održava na stabilnom novu.

Kisić napominje da se pažljivo mora predvideti na koji način da se stariji vrate u životne tokove, a razmišlja se i o školskim kolektivima.

U svakom slučaju, ide toplo vreme, raste kolektivni imunitet i virus slabi, rekla je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.