Ne sprovode zakone o Prizrenu

Izvor: B92, 18.Feb.2014, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne sprovode zakone o Prizrenu

Prizren -- Predsednica skupštinske Komisije za prava i interese zajednica Jasmina Živković kaže da se zakoni o zaštiti starog centra Prizrena i Velike Hoče ne sprovode.

Zakone je kosovski parlament usvojio pre skoro dve godine.

Živkovićeva, koja je predsednika komisije Skupštine Kosova, je agenciji Beta rekla da objašnjenje zašto se Zakoni o zaštiti ne sprovode, nemaju ni u nadležnim ministarstvima, a ni u opštinama Prizren i Orahovac.

Kako je navela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema rečima Prizrenaca razlog leži u tome što bi Zakon sprečio da se gradi kako ko želi, a ni reklame ne bi mogle da se postavljaju bilo gde.

Staro jezgro Prizrena uništeno je u martu 2004. godine.

Neki žitelji Prizrena su se, rekla je ona, peticijom suprotstavili sprovođenju zakona o zaštiti istorijsko-kulturnog nasleđa.

Povodom zaštite Velike Hoče Živkovićeva je ocenila da opština Orahovac, više iz političkih razloga nije bila spremna da sprovede Zakon o zaštiti tog srpskog sela, jer kako su ocenili zakon uskraćuje prava Alabnaca.

Živkovićeva je rekla da je među razlozima koje neki navode za nesprovođenje zakona krivac to što nisu dovoljno jasni.

Komisija još ne zna, rekla je onda, ni da li su formirani saveti u čijem sastavu treba da budu i predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Saveti bi trebalo da zaštićene zone, između ostalog, štite od nelegalne gradnje, ali i od narušavanja ambijentalnog izgleda cele zone prilikom obnavljanja istorijskog centra starog Prizrena", rekla je ona i izrazila žaljenje što predstavnici opština Prizren i Orahovac nisu došli današnju debatu o sprovođenju Zakona o zaštiti istorijsko kulturnih zona u Prizrenu i Velikoj Hoči.

Predstavnica Ministarstva za prostorno planiranje Vjosa Velja rekla je tokom debate da očekuje da će ovo ministarstvo u narednih 45 dana pripremiti Administrativno uputstvo koje će pomoći opštinama da sprovedu ta dva zakona o zaštiti kulturno istorijskog nasleđa.

Poslanik u Skupštini Kosova i član te komisije Saša Milosavlević ocenio je da su nedolaskom na današnji sastanak čelnici Orahovca i Prizrena pokazali neodgovornost prema celom zakonu.

"Stiče se utisak da te probleme nacionalizuju jer se radi o kulturnom bogatstvu SPC i srpske zajednice. To nije bogatstvo samo SPC i srpske zajednice, već celog Kosova i regiona. Jedini način da se sačuva kulturno nasleđe Prizrena i Velike Hoče je da se zakon sprovodi", kazao je za Betu Milosavljević.

On je stoga pozvao građane Prizrena i Orahovca da kao većinska zajednica, koju čine Albanci, učestviju u sprovođenju zakona, zato što se radi o zaštiti kulturnog-istorijskog nasleđa SPC i srpske zajednice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.