(Ne)sporan zakup zemljišta u Karađorđevu

Izvor: RTS, 16.Jan.2013, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)sporan zakup zemljišta u Karađorđevu

Zemljoradnici nezadovoljni predugovorom Srbije i arapske kompanije Al Dahra o zakupu državnog zemljišta u Vojnoj ustanovi Morović - pogon Karađorđevo. Smatraju da šteti i njima i državi. Sve dok imaju posao, zaposlene u toj ustanovi ne zanima ko je novi poslodavac.

Već nekoliko dana predugovor Srbije i arapske kompanije Al Dahra o zakupu i prodaji državnog poljoprivrednog zemljišta izaziva rekacije poljoprivrednika i političara. Zemljoradnici su između ostalog nezadovoljni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << aranžmanom u vezi sa zakupom državnog zemljišta u Vojnoj ustanovi Morović - pogon Karađorđevo, jer smatraju da šteti i njima i državi.

Predugovor predviđa zakup gotovo 3.000 hektara državnog zemljišta i prodaju osam poljoprivrednih kombinata. Pored toga, u predugovoru piše i da će nova kompanija, koju osnivaju Srbija i arapska kompanija Al Dahra, ostvariti poslovno tehničku sardanju sa Vojnom ustanovom Morović - pogon Karađorđevo.

To, prema predugovoru podrazumeva da će nova kompanija dobiti pravo korišćenja 3.664 hektara poljoprivrednog zemljišta te ustanove, i to na 30 godina.

Za uzvrat, pogon Karađorđevo dobijaće petinu godišnjeg prinosa. Sve dok imaju posao, zaposlene u toj ustanovi ne zanima ko je novi poslodavac.

"Pre nekoliko godina otpušteno je 400 radnika VU Karađorđevo. Nas koji smo ostali, nas 58 radnika bojimo se, iskreno govorimo ispred radnika mogu da kažem slobodno da ostanemo na svojim radnim mestima, da sačuvamo našu firmu, znate kako je svako radno mesto zlata vredi", kaže Zdravko Zec, zaposlen u VU Morović - pogon Karađorđevo.

U Opštini Bačka Palanka, kojoj pripada deo zemljišta pomenut u ugovoru, nisu zadovoljni najavljenom uslovima poslovno tehničke saradanje.

Bojan Radman, predsednik Opštine Bačka Palanka, tvrdi da opština Bačka Palanka, aranžamanom sa vladom arapskih emirata ni po kom osnovu ne dobija ni jedan jedini dinar.

Odgovarajući poljoprivrednicima, Ministarstvo finansija saopštilo je da zemljište Vojne ustanove Morović - pogon Karađorđevo nije predmet prodaje niti predmet zakupa, već da će biti napravljen poseban ugovor o poslovno tehničkoj sardanji, što jasno stoji u predugovoru.

Asocijacije poljoprivrednika smatraju i da je i prodaja poljoprivrednog zemljišta mimo tržišnih cena strancima nedopustiva. Zameraju i što se zemljište izdaje na 30 godina, uz obrazloženje da ju je najpre trebalo ponuditi domaćim zemljoradnicima.

O tim i drugim detaljima iz predugovora, poljoprivrednici će u četvrtak razgovarati sa ministrima finansija i poljoprivrede, Mlađanom Dinkićem i Goranom Kneževićem.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

(Ne)sporan posao u Karađorđevu

Izvor: RTS, 17.Jan.2013, 09:01

Zemljoradnici nezadovoljni predugovorom Srbije i arapske kompanije Al Dahra koji obuhvata i Vojnu ustanovu Morović - pogon Karađorđevo. Smatraju da šteti i njima i državi. Sve dok imaju posao, zaposlene u toj ustanovi ne zanima ko je novi poslodavac. Ministarstvo finansija poručuje da zemljište...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.