Ne, skupa hrana neće produžiti život vašem psu

Izvor: B92, 05.Avg.2016, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne, skupa hrana neće produžiti život vašem psu

Amerikanci vode računa o svojim ljubimcima, ali i poštuju svoj novac. Zato su federalne vlasti uradile istraživanje kako bi proverili da li proizvođači skupe hrane za pse obmanjuju vlasnike kada im kažu da ona produžuje život njihovim psima.

Američki Mars PetCare je poznatu robnu marku Eukanuba prošle godine reklamirao kroz kampanju u kojoj su glavni junaci labrador retriveri Ajova, Juta i Bani prikazani kako veselo trče sa svojim vlasnicima iako su u "ozbiljnim godinama".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prosečan životni vek retrivera je 12 godina, ali su Ajova i drugari i do trideset odsto "probili" tu garnicu, kako proizvođač tvrdi, baš zbog hrane. Da sve bude ubedljivije, proizvođač se pozvao na "desetogodišnje istraživanje, koje je pokazalo zapanjujuće rezultate".

Ipak, Federalna tržišna komisija (FTC) je ustanovila da je istraživanje pokazalo da psi koji jedu Eukanubu žive u proseku isto kao i ostali primerci njihove vrste.

"Dve trećine Amerikanaca imaju ljubimce i troše milijarde dolara na godišnjem nivou kako bi njihovi ljubimci bili zdravi i siti. Oni računaju na to da će reklame da pružaju istinite podatke, a ne da ih obmanjuju kada je zdravlje u pitanju. U ovom slučaju, proizvođač nema dovoljno dokaza za tvrdnju da njihova hrana produžava život pasa", navode iz FTC.

Kompanija se nije još oglasila, ali je postignut sporazum sa vlastima u kome im se zabranjuje tvrdnja da bilo koji od njihovih prehrambenih proizvoda produžava život ljubimaca. O eventualnim novčanim kaznama se ništa ne zna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.