Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jul.2020, 20:05

(Ne)radnici u javnoj upravi

Konačno je i zvanično, za one koji to možda dosad nisu znali: u BiH je previše "opšte radne snage" u javnoj upravi, a premalo stručnjaka, ili, narodski rečeno, onih koji nešto korisno rade.

U drugu grupu korisne radne snage možemo ubrojati stručnjake za informacione tehnologije, inženjere za rad u laboratorijama ili slične poslove, kojih je sve manje, jer ih potiskuju oni iz prve grupe, u koju spadaju "radnici" koji, kada ne bi došli na posao, ne samo da niko ne bi primijetio, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nego bi vjerovatno bilo lakše onima koji nešto korisno rade.

U Americi za ovakav tip nepotrebne "radne snage" koriste naziv "pomjerači papira", a mogli bismo ih još nazvati kojekakvim imenima, poput "lijevo pomoćno smetalo" ili "poseban stručnjak za opšte poslove". Kako god, u BiH je ovakvih "stručnjaka" i previše, a jedina kvalifikacija za "radno mjesto" je partijska knjižica vladajuće stranke u džepu ili kum na pravom mjestu.

Ovakve "anomalije" o kojima se s vremena na vrijeme nekad i pokrene javna debata, ukazuju na mnogo dublji problem. Kao i uvijek, na kraju se sve svodi na mentalitet naroda koji tu javnu "službu" plaća iz svog džepa. Mi i dalje imamo problem da shvatimo da je država servis građana i da služi da nam olakša život obavljajući poslove za koje im zauzvrat plaćamo kroz poreze. Za nas je država i dalje nešto strano i tuđe, nešto što postoji da nas tlači ili potiskuje, nešto što nikome ne polaže račun i nikome ne odgovara. I nekad se, možda jednog dana, i nama osmijehne sreća (ili Onaj Bez Čijeg Osmijeha Se Ne Može) pa ili sami ili neko naš dobije posao pomjerača papira sa doživotnim radnim mjestom, punom platom i beneficiranim stažom do penzije.

Ali, problem je mnogo dublji, zato što stručnjaci čije su kvalifikacije i iskustvo nezamjenjivi odlaze u privatne firme ili u inostranstvo. Tamo ih više cijene, bolje plaćaju i omogućavaju im, ne samo da se stručno usavršavaju, nego i da uživaju u poslu koji vole i za koji su dugo i marljivo učili i spremali se.

Jaz koji je nastao odlaskom potrebnih i dolaskom nepotrebnih je već toliki da je teško nadoknadiv. Možda ćemo i mi shvatiti koliko su ti ljudi bili nezamjenjivi, ali zamijeniti ih, tada će ionako biti prekasno.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.