Izvor: B92, 12.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne priznajem ovaj sud"

Beograd -- Suđenje Antonu Lekaju nije počelo pošto je zatraženo izuzeće Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

"Tražim izuzeće, jer ne prihvatam ovaj sud, Beograd i Srbiju. Smatram sud nenadležnim i zahtevam od svih učesnika u procesu da odstupe", rekao je Lekaj (25), zvani Pinđo ili Balt, nekadašnji pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova, optužen za učešće u ubistvu četvorice i zlostavljanju 13 nealbanaca, mahom Roma kod Djakovice 1999. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Zatraživši izuzeće sudskog veća, tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića i predsednika Okružnog suda u Beogradu Siniše Važića, branilac Teki Bokši predložio je obustavljanje procesa i oslobađanje Lekaja. Navodeći da Lekaju eventualno može jedino da se sudi na Kosovu, Bokši je rekao da optuženi ne može biti odgovoran pred sudom u Beogradu, pošto se zločin desio posle stupanja na snagu Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija 10. juna 1999. godine, kada su prestale nadležnosti srpskog pravosuđa u pokrajini.

Veće, koje pored Anđelković čine i sudije Tatjana Vuković i Miroslav Alimpić, naknadno će se izjasniti o zahtevima odbrane i o novom datumu suđenja.

Lekaj je optužen da je sa više pripadnika grupe "Cipat" OVK, potčinjene Ramušu Haradinaju, učestovao u ratnom zločinu ubistva Bajrama Krasnićija 14. juna u hotelu "Paštrik" i Zvezdana Ljušaja, Radeta Gagovića, Ređe Šalje 15. juna 1999. godine u blizini klanice "Agimi" u Đakovici.

Lekaj se tereti da je 12. juna sa još jednim nepoznatim pripadnikom OVK u sobi hotela "Paštrik" silovao maloletnu otetu devojku, dok je sa Arbenom Škupijem izvršio protivprirodni blud nad jednim otetim muškarcem u noći 13. i 14. juna. Prema optužnici, iste noći Lekaj je stražario dok je Škupi ubodom noža u srce ubio Bajrama Krasnićija, pošto je prethodno odsekao Gagoviću desno uvo i ugurao ga u usta otetom Ređi Šalji, teravši ga da to pojede.

Lekaj je zbog krađe automobila uhapšen 17. avgusta prošle godine u Crnoj Gori, ali je prebačen u pritvor u Beograd na zahtev istražnog sudije Veća za ratne zločine, zbog istrage protiv njega u sedam slučajeva zločina na području opštine Djakovica 1999. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.