Ne preti nam poskupljenje hrane

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jun.2011, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

''Ne preti nam poskupljenje hrane''

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva, vodoprivrede Dušan Petrović izjavio je danas u Beogradu da Srbiji ne prete ozbiljna poskupljenja hrane, ističući da se u drugoj polovini godine očekuje dalje smirivanje tržišta.

Ministar Petrović je novinarima u Skupštini grada, posle promocije kampanje "Zaštitimo mlade", kazao i da je poskupljenje mleka najavio samo jedan  proizvođač, dok su svi drugi snizili cene.

"U Srbiji postoji velika konkurencija među >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << proizvođačima, pa oni koji ne mogu da reše probleme pribegavaju poskupljenjima, to nije ništa neobično", rekao je Petrović.

Petrović je ukazao da je pravi lek za smanjenje inflacije u Srbiji smanjenje troškova privrede i povećanje efikasnosti.

"Poljoprivreda i industrija moraju da smanje troškove, to je na njima, a država im pomaže time što je obezbedila povoljne kredite od pet miliona dinara, sa kamatom koja neće biti veća od osam odsto u dinarima, i to na tri godine", dodao je Petrović.

Ministar je istakao da domaće proizvođače na inostrano tržište mogu da izvedu licence za proizvodnju mleka, mesa, ali i drugih prehrambenih proizvoda, ali one moraju da budu usklađene sa evropskim standardima.

Petrović takođe, smatra, da pšenica, kao jedan od stateških proizvoda Srbije, treba više da se izvozi u prerađenom, nego u sirovom obliku. Petrović nije komentarisao moguću otkupnu cenu pšenice, ali je istakao da ministarstvo svakodnevno prati dešavanja na berzama i unutrašnjem tržištu, kao i da sagledava ponude za otkup te žitarice "od komercijalnih učesnika na tržištu."

U tom pogledu će biti doneta mera koja će zaštititi interes domaćih proizvođača, ali i interes građana Srbije, zaključio je ministar poljoprivrede Petrović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.