Ne prestaje monopol Telekoma

Izvor: RTS, 22.Feb.2013, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne prestaje monopol Telekoma

Tržište fiksne telefonije u Srbiji još uvek nije slobodno iako je monopol Telekoma zakonski prestao pre sedam godina. Ratel je odlučio da građani od 1. decembra prošle godine mogu da prenesu broj kod drugog operatera ali Telekom je odložio rok. Operateri se žale na nepoštovanje zakona.

Monopol Telekoma Srbije na tržištu fiksne telefonije zakonski je prestao pre sedam godina, ali tržište još nije slobodno. Iako je Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel), >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odlučila da građani od 1. decembra 2012. godine mogu da prenesu broj fiksnog telefona kod drugog operatora, Telekom je odložio rok, a da nije najavio novi.

Operateri kažu da gube korisnike koji žele da pređu u njihovu mrežu i pitaju zašto se ne poštuje zakon. Svoj broj kod novog operatora još nije moguće prebaciti. Es-Be-Be i Orion odavno imaju spremne ponude za potencijalne korisnike, ali ne i odgovor na pitanje kada će to biti moguće.

"Ratel od nas traži da na svaki zahtev reagujemo u roku od 15 dana što mi i činimo, ali odgovor na pitanje kada će da se krene sa prenosom broja i ko će da snosi troškove za svaki dan Telekomovog odlaganja mi još uvek nemamo", objašnjava portparol operatera Es-Be-Be Jovana Lukić.

Ratel ističe da je svoj tehnički deo posla, a to je priprema centralne baze prenetih brojeva, završio u septembru 2012. godine.

"Telekom Srbija je dopisom iz novembra obavestio Ratel da, zbog složenih administrativno-tehničkih pitanja, još nije u mogućnosti da sa sigurnošću odredi tačan datum kada će biti spreman za uvođenje prenosivosti broja u svojoj fiksnoj mreži", navodi se u saopštenju Ratela.

Novi datum biće određen čim Ratel i Ministarstvo dobiju izjašnjenje Telekoma o spremnosti njihove infrastrukture za primenu usluge prenosivosti broja.

Ne navodeći kada bi to moglo da se desi, u Ratelu kažu da će o budućim koracima odlučiti posle dobijanja izjašnjenja Telekoma i konsultacija sa Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

"Veliki je interes Telekoma da što duže očuva sve vrste monopola i sasvim je logično da on onda navodi i tehničke i administrativne razloge i on će to raditi dokle god može zato što je to u njegovom interesu. Cilj propisa bi i trebalo da bude da uništava monopole zato što je to u interesu onih koji ih koriste", ističe ekonomista Milan Kovačević.

U Pravilniku, koji je Ratel doneo sredinom prošle godine, piše da je operator dužan da omogući pretplatniku da promeni operatora i zadrži broj, uzdržavajući se pritom od otežavanja ili sprečavanja prenosa broja. Za one koji ne poštuju te odredbe, Zakon o elektronskim komunikacijama predviđa kazne od pola miliona do dva miliona dinara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Telekom zadržava monopol?

Izvor: RTS, 23.Feb.2013, 02:37

Tržište fiksne telefonije u Srbiji još uvek nije slobodno iako je monopol Telekoma zakonski prestao pre sedam godina. Ratel je odlučio da građani od 1. decembra prošle godine mogu da prenesu broj kod drugog operatera ali Telekom je odložio rok. Operateri se žale na nepoštovanje zakona.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.