Ne preporučuje se voda u novosadskim javnim bunarima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2011, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne preporučuje se voda u novosadskim javnim bunarima

NOVI SAD -

Kvalitet vode u javnim bunarima u Novom Sadu i okolnim naseljima je veoma šarolik, nije sva voda zagađena, ali se zbog predostrožnosti ne preporučuje njeno korišćenje, izjavila je danas Tanjugu načelnica Odeljenja za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) dr Milka Popović.

Prema njenim rečima kvalitet vode u javnim bunarima se kontroliše jednom mesečno, a analize se dostavljaju sanitarnoj inspekciji grada i lokalnim organima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlasti koje ih zatraže. O rezultatima ispitivanja obaveštava se i javnost na redovnim konferencijama za novinare.

"Postupak vezan za javne bunare nije sistemski rešen, mada su oni od velikog značaja za grad u slučaju nestašica vode, kao što je bilo tokom bombardovanja Novog Sada. Mesne zajednice su u obavezi da istaknu upozorenje o eventualnoj neispravnosti vode na bunarima, ali nisam sigurna da se to uvek čini", dodala je ona.

Najzagađenija česma na Tekijama

"Najzagađenija je već duže vreme česma na Tekijama, kod Crkve Snežne Marije, prošlog meseca to je bio slučaj i s bunarom na Ribarskom ostrvu kod restorana `Dunavska terasa`, ali je zato sasvim ispravna voda izvora `Zvečan` u Starim Ledincima", rekla je načelnica.

"U svakom slučaju preporučujem da svako, u ovim vrelim danima, radije sa sobom nosi flašicu vode, nego da koristi neku javnu česmu", zaključila je dr Popović.

Načelnica je podsetila da IZJZV ispituje mikrobiološki i fizičko-hemijski sastav vode, a odstupanja od normalnih parametara nemaju istu težinu.

"Voda u javnim bunarima je nepročišćena, dakle odgovara sastavu zemljišta gde se on nalazi. Često u njoj ima nešto više mangana i gvožđa od preporučljivog, što nije opasno kao kada u vodi ima previše nitrata ili amonijaka", rekla je dr Popović.

U mikrobiološki zagađenim uzorcima pronađeno je veliko prisustvo streptokoka fekalnog porekla, a ponegde i koliformnih mikroorganizama.

Zvaničnog popisa javnih bunara na području grada Novog Sada nema, ali se nezvanično govori o 16 gradskih, od kojih je devet u funkciji, odnosno 10 u okolnim mestima - po jedan u Bukovcu i Novim Ledincima i po četiri u Sremskoj Kamenici i Starim Ledincima (4). Neki javni izvor vode, u stvari, ima svako mesto, s tim da se negde koristi samo kao pojilo za stoku.

O novosadskim javnim bunarima se formalno brine JKP "Vodovod i kanalizacija", ali po nalogu gradske uprave, koja za svaki posao treba da donese posebnu odluku i dostavi nalog.

Prema jednom ranijem saopštenju tog preduzeća ne postoje planovi za revitalizaciju ili zatvarenje javnih bunara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

VODA NA NOVOSADSKIM JAVNIM ČESMAMA NIJE ZA PIĆE

Izvor: Kurir, 24.Avg.2011

NOVI SAD - Kvalitet vode u javnim bunarima u Novom Sadu i okolnim naseljima je veoma šarolik, neka je zagađena, neka nije, ali se zbog predostrožnosti ne preporučuje njeno korišćenje, izjavila je načelnica Odeljenja za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) dr...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.