Izvor: B92, 16.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne pregovori nego borba za život"

Hag -- Svedok na suđenju u Hagu Adnan Merovci govorio je o susretu Slobodana Miloševića i Ibrahima Rugove aprila 1999.

On je na suđenju šestorici srpskih zvaničnika optuženih za zločine na Kosovu rekao da se nije radilo o pregovorima, nego o "borbi za život", zato što su Rugova i njegovi saradnici u Beograd išli pod prinudom i pretnjama, te da rezultat sastanka nije bio sporazum, kako su to tvrdile srpske vlasti, već obično saopštenje za medije.

Merovci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je opisao sve susrete koje je neformalni predsednik Kosova Ibrahim Rugova imao sa predstavnicima srpskih i saveznih vlasti, kojima je i on prisustvovao kao lični sekretar tadašnjeg predsednika Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Merovci je danas ponovio većinu tvrdnji izrečenih u maju 2002. godine na suđenju Slobodanu Miloševiću, insistirajući pre svega na tome da on i Rugova nisu išli u Beograd svojom voljom, već pod prinudom i pretnjama, te se stoga, kako je rekao, nije moglo raditi o pregovorima, nego o "borbi za život".

Svedok je 31. marta 1999. godine, nedelju dana nakon početka NATO-intervencije, bio u kući Ibrahima Rugove kada su policajci provalili vrata i ušli u nju, što je praktično označilo početak jednomesečnog zatočeništva predsednika DSK i njegove porodice.

Sutradan je policija Merovcija i Rugovu odvela u Beograd na sastanak sa Slobodanom Miloševićem, na kojem su dva predsednika potpisala kraći tekst u kojem izražavaju "zajedničko opredeljenje za politički proces".

Srpske vlasti su tvrdile da se radilo o sporazumu, ali Merovci kaže je to bilo obično saopštenje za medije, te da je predsednik Rugova potpisao već pripremljen tekst protiv svoje volje iz straha za bezbednost svoje porodice. Slično je tvrdio i Rugova svedočeći u maju 2002. godine na suđenju Miloševiću.

Sledeći put Rugova, a sa njim i Merovci, videli su Miloševića 4. maja 1999, kada je jugoslovenski predsednik Rugovi i njegovoj porodici dozvolio odlazak u Italiju.

U međuvremenu policija je Rugovu i Merovcija držala u kućnom pritvoru, odakle ih je povremeno odvodila na sastanke sa drugim visokim srpskim i saveznim funkcionerima, među kojima su i dvojica optuženih – Milan Milutinović i Nikola Šainović.

Njih dvojica su, rekao je svedok, bili do kraja odani predsedniku Miloševiću i, kao i sam Milošević, negirali su zločine srpskih snaga, na koje su im Merovci i Rugova ukazivali.

Kada je 16. aprila prisustvovao jednom takvom sastanku, Merovci je, kako tvrdi, predsedniku Srbije Milutinoviću rekao da policija proteruje albanske civile sa Kosova, a ovaj se onda okrenuo prema Nikoli Šainoviću, tada potpredsedniku savezne vlade zaduženom za Kosovo, i upitao ga da li je to istina.

Šainović je, kaže Merovci, samo "klimao glavom, nastojeći da pokaže svoje iznenađenje", ali ništa nije odgovorio.

Svedok tvrdi i da je u jednom "iskrenom razgovoru" upozorio Šainovića da bi jednog dana mogao da bude optužen pred Tribunalom u Hagu zato što je izdao naređenje za napad na selo Račak.

Potpredsednik savezne vlade je, međutim odgovorio da je Račak "igra šefa Kosovske posmatračke misije OEBS Viljema Vokera".

Danas je otpočelo unakrsno ispitivanje svedoka, koje će sutra biti završeno, a predviđeno je da zatim svedoči Aleksandar Vasiljević, bivši visoki oficir vojne službe bezbednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.