Ne postoji spisak nepodobnih

Izvor: Blic, 11.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne postoji spisak nepodobnih

BANJALUKA - Nije tačno da je bilo ko u Vladi RS sačinio spisak nepodobnih ličnosti koje mediji treba da ignorišu. Sloboda govora je zagarantovana svakom pojedincu i na to niko ne može da utiče - izjavila je šef Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS Vera Sajić.

Sarajevska „Slobodna Bosna" objavila je da je u kabinetu premijera RS Milorada Dodika „sačinjena lista nepodobnih ličnosti koje svi mediji naklonjeni Dodiku treba da zaobilaze u širokom luku". Oni tvrde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se na listi nalaze bivša ministarka finansija RS Svetlana Cenić, predstavnik „Transparensi internešnela" Boris Divjak, predsednik Saveza poslodavaca RS Damir Miljević, vlasnik lista „Patriot" Slobodan Vasković i saradnik Fondacije „Fridrih Ebert" i politički analitičar Tanja Topić.

- Po preporuci Dodikovih savetnika, svi koji se nalaze na listi „državnih neprijatelja" ne treba da dobiju medijski prostor", tvrdi „Slobodna Bosna", što je preneo i „Dnevni avaz".

Oni su prozvali nekoliko medijskih kuća sa sedištem u RS na koje se navodno ta lista odnosi, među kojima je i naš list. Koliko su tačni navodi sarajevskih novina u vezi s našim listom dovoljno pokazuje činjenica da su, između ostalih, Svetlana Cenić, Tanja Topić i portparol TI BiH Srđan Blagovčanin redovni kolumnisti „EuroBlica", a Divjak i Miljević česti sagovornici.

- Mislim da je svima jasno da kritičari Vlade RS, koji argumentima prozivaju odgovorne, nemaju medijski prostor u većini medija u RS. Mene je jedan list iz Banjaluke eliminisao kao kolumnistu - objašnjava ekonomista Svetlana Cenić.

Ona tvrdi da u RS, zahvaljujući apsolutnoj vlasti SNSD, vlada medijski mrak, osim u par medija koji su dosledni u profesionalizmu i objektivnom informisanju javnosti.

Portparol TI Srđan Blagovčanin ocenjuje da nije bitno koliko je neko prisutan u medijima, već koliko su mediji profesionalni.

- Definitivno je da u medijima u RS, koji su pod bilo kojom kontrolom Vlade RS, nema mesta kritičnom odnosu prema radu institucija - tvrdi Blagovčanin.

Profesionalci su izuzeci

Politički analitičar Tanja Topić smatra da ne postoji zvanična lista nepodobnih ličnosti koju je sačinio neko u Vladi.

- Postoji mogućnost da je neko određenim medijima sugerisao da određene osobe treba na neki način ignorisati. Ako jeste tako, onda imamo veliki problem sa slobodom govora - ocenjuje ona.

Ona kaže da je u RS u poslednjih godinu i po dana otupela medijska oštrica, da je deo medija pod kontrolom vlasti, a da se deo medija sam stavio pod kontrolu Vlade.

- Postoji par izuzetaka koji su zadržali notu profesionalizma i koji su u službi interesa javnosti, a ne političara. U svakom slučaju, to se odnosi i na „EuroBlic" - dodala je ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.