Ne ostavljajte lične podatke na internetu

Izvor: Kurir, 18.Jun.2012, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne ostavljajte lične podatke na internetu

Ne bi trebalo ostavljati lične podatke kao što su ime, prezime, matični i brojevi ličnih karata, skenirana dokumenta i brojevi telefona, kao ni podatke o datumu polaska na godišnji odmor i kretanju, kao ni slike dece

BEOGRAD - Šef odseka za elektronski kriminal u MUP-u Srbije Vladimir Urošević poručio je da ne bi trebalo ostavljati lične podatke na internetu zbog mogućnosti zloupotrebe identiteta.

Urošević je naglasio da ne bi trebalo ostavljati lične >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << podatke kao što su ime, prezime, matični i brojevi ličnih karata, skenirana dokumenta i brojevi telefona.

Ne bi trebalo, takođe, ostavljati ni podatke o datumu polaska na godišnji odmor i kretanju, kao ni slike dece, upozorio je Urošević, gostujući na TV Pink.

Urošević je upozorio da su veoma opasni kontakti koje ostvaruje veliki broj mladih putem Fejsbuka i da je bilo žrtava takvog načina ophođenja.

Prema njegovim rečima, u Odseku za elektronski kriminal nastoje da budu stalno informisani o mogućnostima eventualnih napada na veb sajt neke državne ustanove.

"Preventiva je ono na čemu insistiramo posebno kada su državni sajtovi u pitanju", rekao je Urošević.On je dodao da bi ljudi koji imaju svoje sajtove u privatnim kompanijama trebalo da ih zaštite na kvalitetan način.

"Sa kosovskom haker grupom je vrlo često bilo ovakvih problema. Kada su državni organi u pitanju, to je znatno smanjeno, međutim, privatne kompanije i građani su naročito ugroženi", dodao je Urošević.

Urošević je istakao da se povećava broj servisa i korisnika interneta ne samo domaćih, nego i širom sveta i da je internet oruđe u rukama kriminalaca koje može da se iskoristi na bilo kojoj tački planete.

"Stalno pratimo savremene trendove trudimo se da budemo informisani o svim novim oblicima kriminaliteta u ovoj i mnogim drugim oblastima koje su vezane za internet i zloupotrebu računara", kazao je Urošević.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.