Ne ostavljajte dete u autu - temperatura se može popeti i na 50 stepeni za samo par minuta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2020, 11:25

Ne ostavljajte dete u autu - temperatura se može popeti i na 50 stepeni za samo par minuta

Jeste li znali da telesna temperatura dvogodišnjaka može da naraste i do 40 stepeni nakon samo sat vremena provedenih u automobilu?

Ovakav šok za organizam može da dovede do toplotnog udara, kažu naučnici sa univerziteta Arizona koji su sproveli istraživanje na temperaturama između 36 i 41 stepen, kako bi utvrdili koliko brzo auto može da se zagreje.

Od šest ispitanih automobila, nakon samo sat vremena, u skoro svim izmerena je temperatura iznad 47 stepeni. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

U hladu je prosečna temperatura bila oko 40 stepeni, ali je nakon dva sata bila jednako opasna kao na suncu, pokazuje istraživanje koje je objavljeno u časopisu Temperature.

Naučnici su pokazali kako se upravljači automobila na suncu zagreju na temperaturu od 52 stepena nakon sat vremena, a kontrolne ploče do 69 stepeni.

Istraživanje je pokazalo da čak i parkiranje vozila u senci može biti smrtonosno za malo dete, rekla je Nensi Selover, klimatolog sa ASU.

Šta toplotni udar znači za dete?

Deca doživljavaju toplotni udar, koji može da ošteti njihove vitalne i moždane funkcije. Ako je temperatura napolju 26 stepeni za 10 minuta u ugašenom, zatvorenom autu može dostići 32 stepena, a za 30 minuta i do 45 stepeni. Međutim, po velikim vrućinama temperatura u autu se može popeti i na 50 stepeni za samo par minuta. Ništa ne znači i ako je auto parkiran u hladu kada su napolju visoke temperature. Kod dece temperatura tela raste 3 do 5 puta brže nego kod odraslih, jer je kod njih slabija termoregulacija tela. Deca se preznojavaju zakopčana u sedištima i zaključanim autima. U tim situacijama temperatura im može rasti, kao i puls, postaju nemirna, zbunjena, postepeno počinju da osećajuvrtoglavicu, glavobolju, te postaju letargični, pa ubrzo padaju u nesvest.

Prema podacima Nacionalne administracije za sigurno putovanje, od 1998. do 2016. godine čak 700 dece umrlo je u kolima od srčanog udara nastalog usled velike toplote u automobilu.

Od njih 700, 376 dece je zaboravljeno u kolima od strane vozača ili roditelja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.