Ne okreći leđa nasilju, prijavi ga!

Izvor: RTS, 21.Nov.2011, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne okreći leđa nasilju, prijavi ga!

"Ne okreći leđa nasilju, prijavi ga", naziv je kampanje za borbu protiv nasilja u porodici koju pokreće Ministarstvo rada i socijalne politike sa UNDP-om.

U porodičnom nasilju u Srbiji su u 2011. godini ubijene su 44 žene, a dve su u komi, rečeno je na promociji kampanje "Ne okreći leđa nasilju, prijavi ga", čiji je cilj da kod građana probudi svest da ne ostaju nemi na nasilje.

Akcija "Ne okreći leđa nasilju" koju organizuje Ministarstvo rada, Kraljevina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Norveška i UNDP kroz TV i radio spotove treba da podigne svest kod građana da ne ostaju nemi na porodično nasilje.

"U ovoj godini prijavljeno je 6.500 slučajeva porodičnog nasilja, ta brojka ne mora da znači da je nasilje u porastu, već da su ljudi ohrabreni da uzmu život u svoje ruke i zaštite sebe i decu", rekla je državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Snežana Lakićević.

Prema rečima koordinatorke projekta Tamare Petrović, cilj kampanje, koja će trajati od 25. novembra do 10. decembra, je da kod građana probudi svest o nasilju, a žrtvama da olakša pristup ustanovama socijalne zaštite.

U cilju suzbijanja nasilja u porodici, koje je ove godine rezultiralo većim brojem smrtnih slučajeva žena nego 2010. godine, Ministarstvo je izradilo i Nacionalnu strategiju za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima i podiglo zakonodavni okvir, podsetila je Petrović.

"Naša građanska dužnost je da stanemo na put nasilju, ono se ne dešava tamo nekome, tamo negde i nije prolazna stvar", rekla je Petrovićeva i ukazala da građani nasilje mogu anonimno da prijave policiji i centru za socijani rad.

"Žrtva nasilja može biti svaka žena, kao što i nasilnik može biti svaki muškarac bez obzira na status, obrazovanje, sredinu u kojoj živi", rekla je Petrović i dodala da su muškarci svega pet odsto žrtve nasilja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.