Ne oduzimajte autorska prava fotoreporterima

Izvor: B92, 24.Jan.2016, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne oduzimajte autorska prava fotoreporterima"

Centar za razvoj fotografije najoštrije osuđuje nameru diskreditovanja medijske fotografije i oduzimanje autorskih prava fotoreporterima.

Centar od poslanika u Skupštini Srbije zahtevamo da odustanu od ove namere, nezabeležene u svetskoj praksi i zakonodavstvu.

ULUPUDS, sekcija umetničke fotografije, Udruženje fotoreportera Srbije (UFOS), Foto savez Srbije (FSS), Foto-asocijacija Vojvodine (FAV), Asocijacija fotografskih autora (AFA), Udruženje sportskih fotografa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije (USFS), Organizacija fotografskih autora (OFA), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Centar za razvoj fotografije (CRF) tvrde da će pokušaj izbacivanja fotografije sa liste autorskih dela povući za sobom nesagledive posledice po javnost i medijsku struku.

"Ponuđeno tumačenje Zakona o autorskim i srodnim pravima kojim se fotografija tumači kao proizvod rutinske mehaničke radnje, nema uporište u profesionalnoj fotografskoj praksi i direktno je u sukobu sa profesionalnim obavljanjem fotografskog posla u medijima. Odbor za ustavna pitanja i zakonodavsto dostavio je Skupštini ovaj predlog tumačenja bez ikakve konsultacije sa stučnjacima iz oblasti fotografije i medija. Procenjivanje autorskog rada od strane nestručnih ljudi za ovu oblast, dovelo bi do degradacije profesije, i time načinilo veliku štetu novinarstvu/medijskoj struci i javnosti", navodi se u saopštenju.

Fotografska i novinarska udruženja pozivaju javnost da stane u odbranu fotografske profesije, protiv nestučnog tumačenje fotografije, kojim će biti omalovaženi i obespravljeni medijski fotografi, suprotno postulatima na kojima počiva jedna pravno uređena država.

"Namera predlagača je da legalizuju krađu fotografija. Usvajanje predloženog tumačenje u direktnoj je suprotnosti sa samim Zakonom koji štiti fotografije fotoreportera kao autorski rad."

Fotografske organizacije upozoravaju da je predlog u oštroj koliziji sa Bernskom konvencijom koju je ratifikovala i naša zemlja, kao i sa međunarodno prihvaćenim normama zaštite autorskih dela. Usvajanje ovog tumačenja omogućiće nelegalno objavljivanje tuđih autorskih dela i ostvarivanje zarade na njima.

ULUPUDS, UFOS, FSS, FAV, AFA, USFS, OFA, NUNS, UNS i CRF će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava ukoliko se medijskim fotografima oduzmu autorska prava. Upozoravamo da će u tom slučaju trošak za nadoknade zbog postupanja suprotno međunarodnim konvencijama biti veliki.

Centar za razvoj fotografije naglašava da je postojeći zakon dobar i da ga ne treba menjati ili dorađivati, jer je u skladu sa evropskim i svetskim standardima i pavilno reguliše i štiti prava svih autora.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

CRF osuđuje nameru oduzimanja autorskih prava fotoreporterima

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2016

Centar za razvoj fotografije (CRF) večeras je osudio nameru "diskreditovanja medijske fotografije i oduzimanje autorskih prava fotoreporterima" i zahteva od poslanika u Skupštini Srbije da odustanu od ove namere, "nezabeležene u svetskoj praksi i zakonodavstvu"...Ponuđeno tumačenje Zakona o autorskim...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.