Ne odustajemo od Dejtona i Kosova

Izvor: B92, 10.Jul.2013, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne odustajemo od Dejtona i Kosova"

Beograd -- Srbija podržava Dejtonski sporazum kao osnov državne arhitekture BiH, dok je RS rešena da onemogućuje da Sarajevo prizna nezavisno Kosovo,rečeno je u Banjaluci.

Ovo je poručeno posle sastanka u Banjaluci premijera Ivice Dačića i predsednika RS Milorada Dodika.

Dačić je na konferenciji za novinare posle sastanka, koji je bio uvod u zajedničku sednicu vlada Srbje i RS, podsetio da je Dejtonski sporazum nastao zahvaljujući velikoj diplomatskoj inicijativi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekadašnjeg rukovodstva Srbije i da je doneo mir.

"Naš stav je nepromenljiv. Nikada nećemo vršiti pritisak na RS i tražiti da promeni stav o razvnopravnosti naroda i entiteta u BiH", istakao je Dačić.

On je Dodika upoznao i sa detaljima pregovaračkog procesa Beograda i Prištine. Dačić je objasnio da za Srbiju taj dijalog ostaje statusno neutralan i da niko iz EU to nije doveo u pitanje.

"Na svakom sastanku sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem počinjem time da Srbija smatra pregovore statusno neutralnim, ali sa druge strane moramo da preduzimamo korake da normalizujemo odnose, jer je nemoguće da ostanemo u ovako zamrznutom stanju", naveo je Dačić.

On je dodao da tokom tog pregovaračkog procesa u Briselu nikada nije pomenuto pitanje BiH kao tema kojom se treba baviti.

Dodik je rekao da je RS nepokolebljiva u podršci državnoj politici Srbije kada je reč o Kosovu i da to, između ostalog, znači da Banjaluka neće priznati nezavisnost Kosova.

"Što se tiče priznavanja Kosova, RS ostaje na poziciji nepriznavanja i mi tu saglasnost u BiH nećemo dati. Integritet i suverenitet Srbije je tim jednostranim proglašenjem doveden u pitanje i RS ne može da prizna jednostrano priznanje, imajući u vidu i unutrašnju konstituciju BiH", rekao je Dodik.

Na pitanje novinara da li će kao jedan od političara odgovornih za budućnost BiH slediti hrabre iskorake koje je srpski premijer Dačić načinio u Briselu, Dodik je odgovorio komentarom da bi voleo da se to pitanje postavi u Sarajevu.

"Slažem se da Bakir (Izetbegović) i (Zlatko) Lagumdžija treba da vide da je Dačić hrabar i to podrže. Nadam se da će neko od vaših kolega postaviti to pitanje političarima u Sarajevu", kazao je Dodik.

On je, takođe, rekao da je u razgovoru sa Dačićem, osim sa briselskim dijalogom, upoznat i sa detaljima vezanim za evrointegracije Srbije, koje RS u potpunosti podržava.

"Očekujemo da će pregovarački proces krenuti i da će Srbija uspešno proći kroz sva poglavlja i postati članica EU", rekao je Dodik.

Predsednik RS je, inače, rekao i da Banjaluka nema ništa protiv toga da Srbija održava zajedničke sednice vlada sa Federacijom BiH ili Savetom ministara, jer je to deo politike normalizacije odnosa u regionu.

Premijer Dačić i predsednik Dodik konstatovali su da je periodično zajedničko zasedanje dveju vlada dobar okvir za unapređenje odnosa Srbije i RS, i da bi to dosledno trebalo činiti dva puta godišnje.

"Mnoge stvari koje smo ranije dogovarali ostale su mrtvo slovo na papiru i dogovorili smo se da poštujemo naše dogovore i da u šest meseci imamo zajedničke sednice vlade, a da predsednici dogovaraju sastanke saveta za saradnju", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija i RS imaju niz potencijalnih projekata koji mogu biti od obostrane koristi, međutim, treba raditi na tome da se zajednički politički i ekonomski interesi pronađu i u širem regionalnom kontekstu.

"Siguran sam da ovo može samo da doprinosi unapređenju naših odnosa. Naša želja je da imamo jasan, korektan i pošten stav, a to znači da Srbija ima najbliže moguće odnose sa RS, što je i normalno, jer ovde živi veliki broj pripadnika našeg naroda. Razumljvo je da Srbija želi da razvija te odnose, a sa druge strane razvijamo odnose i sa drugim institucijama i organima u BiH", rekao je Dačić.

Premijer Dačić i predsednik Dodik saglasili su se da bi naredna sednica dveju vlada trebalo da bude održana u drugoj polovini godine u Srbiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zajednička sednica vlada Srbije i RS

Izvor: RTV Pink, 10.Jul.2013

. . . Vlade Srbije i Republike Srpske održaće danas u Banjaluci zajedničku sednicu na kojoj će biti reči o realizaciji projekta "Podrinje". .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.