Ne očekuju se nemiri na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2011, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne očekuju se nemiri na Kosovu

BEOGRAD -

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da ne očekuje nemire na Kosovu sa početkom dijaloga Beograda i Prištine, za koje smatra da moraju da počnu u najkraćem mogućem roku.

"Ukoliko se pokrene istraga povodom izveštaja Dika Martija, može se očekivati da se na neki način pobune oni koji bi bili procesuirani. Verujem da međunarodna zajednica i sve institucije na Kosovu i Metohiji brinu o tome i mogu da obezbede stabilnost", istakao je Šutanovac u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << današnjem "Blicu".

Šutanovac je rekao da je Srbija spremna za razgovore i već duže vreme upozorava da Priština pokušava da ih izbegne.

"Neophodno je da pregovori počnu u najkraćem mogućem roku kako bismo pronašli rešenja za osnovne životne potrebe ljudi koji žive na Kosovu, a da bi kasnije išli ka prevazilaženju opštijih i većih problema", kazao je Šutanovac.

Vojska Srbije je spremna za sve političke odluke, u šta spada i ulazak u NATO.

Povodom izveštaja Dika Martija, on je rekao da je konačno došlo vreme za procesuiranje onih koji su palili naše manastire koji su svetska kulturna baština, koji su činili ratne zločine...

"Dijalog će morati da otvori pitanje zašto nisu procesuirani oni čija se lica čak vide na snimcima i fotografijama koji dokazuju zločine", dodao je Šutanovac.

On je istakao da se svetska javnost napokon suočila sa činjenicom da na Kosovu i Metohiji nije izvršena demokratizacija na način kako se prikazuje u određenim medijima i da Hašim Tači, koji je devedesetih imao izuzetno važnu ulogu u takozvanoj OVK, koja je evidentno činila ratne zločine, treba da se nađe na listi odgovornih.

"Na teret su mu stavljene izuzetno ozbiljne optužbe i verujem da će morati da se istraže do kraja. Istraga treba konačno da pokaže da li je Tači 'zmija' kako ga zovu njegovi sunarodnici ili nije", kazao je Šutanovac.

On je rekao da postoje interesovanja iz Nemačke, Austrije i Rusije za model kako smo mi sproveli proces profesionalizacije vojske.

"To je najveća društvena reforma u proteklom nizu godina koja ne utiče samo na sistem odbrane i VS, već je rešenje kojim na neki način svi dobijaju, a mladim ljudima data je mogućnost da ukoliko žele - mogu da služe vojni rok", rekao je Šutanovac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.