Ne možemo da dozvolimo najvećem svetskom sponzoru terorizma da kupuje i prodaje oružje

Izvor: B92, 14.Avg.2020, 20:08

"Ne možemo da dozvolimo najvećem svetskom sponzoru terorizma da kupuje i prodaje oružje"

Državni sekretar SAD Majk Pompeo pozvao je svet da se ujedini oko američkog predloga da se neograničeno produži embargo na oružje Iranu.

Članovi Saveta bezbednosti UN počeli su da glasaju na daljinu o američkoj rezoluciji za produženje embarga Iranu, kojoj se protive članice s pravom veta Rusija i Kina, i čiji rezultat treba da bude poznat danas.

"Tražimo od država da podrže u Savetu bezbednosti UN predlog da se obnovi embargo na oružje Iranu", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pompeo u Beču, gde se sastao sa šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grosijem.

"Ne možemo da dozvolimo najvećem svetskom sponzoru terorizma da kupuje i prodaje oružje. To je ludost ", rekao je Pompeo i dodao da i Iran mora da sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Pojedine diplomate tvrde da je pokušaj da se produži zabrana osuđen na neuspeh i dovodi u još veći rizik ionako krhki nuklearni sporazum Irana i svetskih sila.

Pompeo je na konferenciji za novinare u Beču s austrijskim ministrom spoljnih poslova Aleksanderom Šalenbergom, pozdravio sporazum Izraela i UAE-a o normalizaciji diplomatskih odnosa.

"To je važan korak za stabilnost Bliskog istoka. To je dobar trenutak za svet i njegovu bezbednost", rekao je Pompeo.

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su u četvrtak sporazum o normalizaciji diplomatskih odnosa, uz posredovanje Sjedinjenih Država.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.