Ne mogu više ni hleb da kupe

Izvor: Blic, 07.Jul.2009, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne mogu više ni hleb da kupe

Sremska Mitrovica - Sve više starih i nemoćnih u mitrovačkoj opštini traži pomoć, a Centar za socijalni rad "Sava" za brigu o 70 domaćinstava, u kojima žive osobe koje zavise od pomoći drugih, dobija samo 4,7 miliona dinara. Pomoć starima u gradu i okolnim selima trenutno pruža 11 gerontodomaćica i dva fizička radnika.

- Stara sam, bolesna i nemam nikog od porodice. Da nije Najde i Draška, ni hleba ne bih imala. Zimus nisam mogla da ustanem i da nije bilo njih dvoje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << skapala bih od gladi i zime. Najda dolazi tri puta nedeljno i pomaže mi u svemu. Draško je kuću okrečio, korov pokosio u dvorištu. Šta ću, ako oni više ne budu dolazili? - pita sedamdesetogodišnja Vera Petrović iz Divoša.

Gerontodomaćica Najda Ranđelović pomaže nemoćnima u svom selu Čalmi i obližnjem Divošu. Brine se o šest korisnika - nosi im namirnice, kuva, pere, čisti. Posao je veoma težak, ali se ne žali, jer joj je to jedina prilika da zaradi za život.

U sličnoj poziciji je i Draško Bosančić, koji je bez posla ostao u ''Mitrovačkoj šećerani''. Od zarade u Centru izdržava ženu i dvoje dece.

- Popravljam kuće, krečim, kosim travu u dvorištima, iznosim smeća, cepam drva, snabdevam nemoćne i bolesne ogrevom. Obilazim četiri kuće u Laćarku, dve u Ležimiru, tri u Manđelosu, tri u Divošu i nekoliko u Mitrovici. Posla ima dosta, ali uz dobru organizaciju sve postignem - kaže Draško Bosančić.

Po rečima Snežane Stanisavljević, direktorke Centra za socijalni rad ''Sava'', potrebe starih i bolesnih na teritoriji mitrovačke opštine daleko prevazilaze trenutne mogućnosti ove ustanove. Nada se da će se služba razvijati i širiti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.