Ne mogu sami po gradu

Izvor: Blic, 04.Okt.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne mogu sami po gradu

Raskrsnica Nemanjine i Svetozara Markovića prilagođena je kretanju osoba sa invaliditetom. Postavljeni su govorni automati na pešačkim semaforima, taktilne trake preko pešačkog prelaza uz pomoć kojih je olakšano kretanje slepim i slabovidim osobama. Međutim, u Beogradu je mnogo važnih raskrsnica gde još ne postoje zvučni semafori i koje nisu adekvatno uređene pa kretanje slepih i slabovidih kroz grad nije nimalo lako.

Osobama čiji je vid oštećen ili u potpunosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izgubljen smetaju parkirani automobili na trotoarima, neravne površine, rupe i neobeležen asfalt, a teško ulaze i u visokopodne autobuse, u ustanove gde ne postoje adekvatni prilazi i slično. Postoje mišljenja i da im je kretanje u potpunosti nemoguće bez pratioca. Mnogo je važnih raskrsnica gde ne postoje zvučni semafori i koje nisu adekvatno uređene. Na mestima gde nema takvih uređaja ove osobe oslanjaju se na sluh. Orijentišu se osluškujući sa koje strane dolaze automobili i tako procenjuju kada mogu da krenu dalje. Slepi su nesigurni u neprometnim ulicama, jer ne znaju kako se u njima odvija saobraćaj, za razliku od prometnih gde je i veća verovatnoća da će se naći neko ko bi im pomogao da pređu na drugu stranu.

- Nekoliko puta sam bila u nezgodnoj situaciji da jedva izbegnem neki automobil. Svaki put kad stojim na nekom pešačkom prelazu moram da pitam osobu pored sebe koje boje je svetlo na semaforu, kako bih bila sigurna da nisam loše procenila situaciju - navodi Gordana Tokić, čiji je vid skoro u potpunosti oštećen.

Postoje mišljenja i daje kretanje u gradu u potpunosti nemoguće bez asistencije.

- Na svakom koraku su rupe, parkirani automobili, bašte od kafića, tako da svaki izlazak bez pratnje predstavlja veliki rizik za svaku osobu koja ne vidi ili ima oštećen vid - kaže Ana V. napominjući da zvučni semafori jesu pozitivna inicijativa, ali i da postoje mesta gde na samo nekoliko metara od pešačkog prelaza slepi nailaze na prve barijere.

U Sekretarijatu za saobraćaj kažu da rade na poboljšanju uslova za kretanje osoba sa invaliditetom. Uređenje raskrsnica počelo je na uglu Starine Novaka i 27. marta, gde je jedan pešački prelaz opremljen uređajima i taktilnim trakama za bolje usmeravanje kretanja osoba sa oštećenim vidom. Slično tome, juče je obeležena i raskrsnica Nemanjine i Svetozara Markovića. U saradnji sa Udruženjem slepih i slabovidih ”Beli štap” definisano je još 11 raskrsnica koje će do kraja godine biti uređene onako kako to odgovara ovim osobama.

- Dogovoreno je da se na određenim lokacijama postave pomagala koja su važna za kretanje slepih i slabovidih. To su taktilne trake na pešačkim prelazima, spušteni ivičnjaci i zvučne lanterne na semaforima. Predstavnici ”Belog štapa” insistirali su da tako opremimo i neke raskrsnice na periferiji, ne samo u centru grada - kaže Dragoljub Đakonović, sekretar za saobraćaj dodajući da će priprema terena biti urađena do kraja ove godine a nabavka zvučnih semafora krenuti početkom 2011. godine.

Raskrsnice koje će biti prilagođene

1. Svetogorska - Kondina - Cetinjska - Hilandarska

2. Dimitrija Tucovića - Igmanska

3. Ruzveltova (kod Novog groblja)

4. Kraljice Marije - 27. marta - starine novaka

5. Bulevara kralja Aleksandra - Beogradska

6 Knez Mihailova - Pariska (kod ulaza u Kalemegdan)

7. Bulevar kralja Aleksandra - Ruzveltova

8. Ace Joksimovića - Trgovačka

9. Požeška (kod Doma zdravlja)

10. Cara Dušana - Filipa Višnjića (Zamun)

11. Bulevar kralja Aleksandra - Braće Nedić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.