Ne mislim da su deca na gubitku zbog informatike

Izvor: B92, 28.Jun.2016, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne mislim da su deca na gubitku zbog informatike"

Beograd -- Odluka Nacionalnog prosvetnog saveta da ne prihvati predlog Ministarstva prosvete da informatika bude obavezan predmet podelila je javnost.

Iako je ovo telo, koje je iznad resornog ministarstva, pozdravilo ovu odluku, kažu da je premalo vremena da bi ovaj koncept zaživeo već od septembra.

Ove godine samo kao izborni predmet. Za Nacionalni prosvetni savet nema uslova da od septembra ovaj predmet bude na spisku obaveznih. Problem su, kažu, nastavnici i infrastruktura.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
“Zbog glasova koji su se čuli iz škole, od nastavnika od direktora - ne od ministarstva nego od onih izvršilaca koji rade da kapaciteti nisu dovoljni - da jedna škola može da realizuje informatiku i računarstvo kao izborni predmet, ali ne na nivou obaveznog kada cela generacija u petom razredu treba da pohađa taj predmet”, navodi Aleksandar Lipkovski iz Nacionalnog prosvetnog saveta.

U isto vreme Snežana Marković iz Ministarstva prosvete kaže da misli da članovi NPS nisu imali poverenje da sve ono što možemo da uradimo i pripremimo do septembra.

“Prosto nisu imali poverenja da mi to zaista i možemo i da nisu imali poverenje da će škole moći da se organizuju u uslovima u kojima rade da se organizuju i da to realizuju”, kaže ona.

“Mislim da je to samo stvar nepoverenja. Uslovi nisu idealni, verovatno nikada neće ni biti i mnogo bogatije države nemaju savršene uslove. Najvažniji su ljudi koji treba da odgovorno rade i da nastoje deci da pruže ono što je najbolje moguće”, dodaje Snežana Marković.

Nacionalni prosvetni savet navodi da u pozadini ove odluke ne stoji očuvanje radnih mesta i radne norme za ostale nastavnike.

Plan radne grupe ministarstva podrazumevao je da uvođenjem informatike ostali predmeti imaju jednu nedelju manje časova.

Iz Ministarstva navode da bi pomeranja nastavnika bila minimalna.

“Ne mislim da su deca na gubitku pa i vi čak i ja smo tu informatiku učili onako kako nam je dolazilo, kako nam se pojavljivala potreba. U prosveti su sva rešenja koja se iznenada i na brzinu donose u principu loša. To je naše mišljenje većinom i moramo vrlo pažljivo odmerimo svaku odluku koja menja iz korena nastavu u našim osnovnim i srednjim školama”, kaže Lipkovski.

Snežana Marković dodaje da “ta ideja ostala da sačeka neka bolja vremena”.

“Ja se nadam da će ta bolja vremena vrlo brzo doći. Mi nastojimo evo već odmah sada da obezbedimo makar te uslove za promenjen program izborne informatike i da što pre obezbedimo ono što je Nacionalni prosvetni savet smatrao da da treba da se obezbedi. Tako da onda sledeće godine ne čekamo proleće nego da možda već za nekoliko meseci stavimo na dnevni red NPS”, ističe Markovićev.a

Srbiji u ovom trenutku nedostaje najmanje 10.000 stručnjaka u oblasti informacionih tehnologija.

Jedna generacija učenika petog razreda izgubila je priliku da stekne osnove već ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.