Ne lov na veštice, već na dilere

Izvor: B92, 08.Nov.2013, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne lov na veštice, već na dilere"

Beograd -- Prvi potpredsednik Vlade najavio obračun države sa svima koji diluju drogu i ugrožavaju bezbednost na javnim priredbama, ali i da neće biti "lova na veštice".

Aleksandar Vučić je, posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, na kojoj je jedna od tema bio problem sa huliganima na stadionima, rekao da će biti formirane dve nove službe - jedna za borbu protiv ekstremizma i terorizma, a druga za borbu protiv narko-dilera.

"Borba će biti nemilosrdna, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usmerena protiv kriminalaca i biće jedna od najobimnijih u istoriji Srbije. Neće biti lova na veštice, neće biti progonjeni navijači, već kriminalci i oni koji diluju drogu. Građani će biti zadovoljni rezultatima. Svima koji misle da je moguće igrati se sa državom biće jasno da nisu u pravu", rekao je Vučić i najavio novu sednicu Biroa za sledeći utorak.

Službenici MUP-a Srbije snimaće i fotografisati učesnike utakmica koje će se tokom vikenda igrati u Beogradu.

Istakavši da je od pokretanja akcije protiv klana Darka Šarića cena narkotika pala na tržištu, on je priznao da se Vlada nije dovoljno bavila tim pitanjem.

Bezbednosne službe identifikovale su oko 20 nasilnika koji su razbijali glasačke kutije na tri biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici. Među njima su pripadnici desničarskih organizacija poput SNP „Naši“ i „Zavetnici“. Svi bi trebalo da budu procesuirani u narednim danima. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, o ovome je u petak bilo reči na tročasovnoj sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, koji je pretresao i poslednji talas nasilja na stadionima.

Vučić je rekao i da u beogradskom MUP-u 400 ljudi radi na obezbeđivanju raznih ličnosti, a da skoro deset puta manje radi na suzbijanju trgovine narkoticima i da "nije država služba za obezbeđenje".

Govoreći o toj temi i o opravdanosti takve upotrebe ljudstva, on se dotakao i pitanja rotacionih svetala na vozilima, o čemu je i ranije govorio. Vučić je rekao da je to trenutno "prestižna marka" koju koriste neki ministri, skoro svi predsednici opština u Srbiji, ali i pevači, pevačice i sportisti i da će se to promeniti. Kada je reč o korišćenju rotacija, Vučić je najavio da će biti urađene nove bezbednosne procene.

Prema novoj uredbi koju bi vlada trebalo da usvoji u utorak, svetlosnu signalizaciju na službenim automobilima imaće najviše 20 državnih funkcionera, pišu "Novosti".

To znači da će gotovo svi ministri ostati bez rotacija, a ovu pogodnost, kako navodi list, do sada su koristili Vanja Udovičić, Jovan Krkobabić, Milan Bačević, Slavica Đukić Dejanović, Zorana Mihajlović.

Jedna od glavnih tema sastanka bila su dešavanja na lokalnim izborima na Kosovu, a Vučić je naveo da se razgovaralo o tome šta država može da preduzme da zaštiti izborna, ali i sva druga Ustavom garantovana prava građana.

Zbog incidenata na severu Kosovske Mitrovice i ugrožavanja prava građana, najavljeno je podnošenje krivičnih i prekršajnih prijava protiv svih odgovornih.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da je država spremna da se suprotstvi svakoj vrsti ekstremizma na sportskim manifestacijama i političkim i drugim skupovima.

Huligani će ubuduće, odmah nakon što počine incident na stadionu, biti uhapšeni i izvedeni pred sud, piše Blic, navodeći to kao jednu od mera koje će preduzeti država.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemilosrdna borba protiv kiriminala

Izvor: RTV Pink, 08.Nov.2013

Vučić:Ne lov na veštice, već na krimanlce i narkodilere. . . Prvi potpredsednik Vlade najavio obračun države sa svima koji diluju drogu i ugrožavaju bezbednost na javnim priredbama, ali i da neće biti "lova na veštice".

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.