(Ne)izdrživ tempo za plaćanje poreza

Izvor: RTS, 12.Apr.2013, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)izdrživ tempo za plaćanje poreza

Bolja slika o poreskoj disciplini lako može da se pokvari, kažu u Poreskoj upravi. Zakon je strog, da bi se rešile kamata, velike firme kao redovne platiše moraće da se dokazuju godinu dana, a male dve godine. Veliki problem je nelikvidnost, pokazatelji govore da firme koje uđu u reprogram ne mogu to da izdrže i izlaze iz njega, ocenjuju ekonomisti.

Broj preduzeća koja neredovno plaćaju poreze i doprinose je prepolovljen. Od nekadašnjih 60 hiljada neplatiša, oko 33 hiljade >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << firmi od oktobra redovno plaća poreska zaduženja. To je uslov za otpis kamata na stare dugove, čija glavnica miruje. Poreska uprava još nema podatke o broju preduzetničkih firmi koje su ušle u red redovnih platiša.

Bolja slika o poreskoj disciplini lako može da se pokvari, kažu u Poreskoj upravi. Zakon je strog - da bi se rešile kamata, velike firme kao redovne platiše moraće da se dokazuju godinu dana, a male dve godine.

"Ukoliko ne plaćaju, dovoljno je da jedan dan zakasne, ispadaju iz mirovanja i ceo dug okamaćen im se vraća, i neće imati pravo na onaj reprogram od 24 rate", kaže Rada Kostić iz Poreske uprave.

Takvu sudbinu doživelo je prvih 6.000 preduzeća, koja prošlog meseca nisu izdržala tempo redovnog plaćanja.  

Ukupan dug firmi koje su i dalje u igri za otpis kamata, jeste 326 milijardi dinara, glavnica od 120 milijardi miruje dok bi kamata od 205 milijardi posle godinu-dve, trebalo u potpunosti da im se otpise. Tek potom, glavnicu duga moći će da vraćaju na 24 rate.

Saša Radulović, ekonomista kaže da deo dugova koje privreda ima nisu samo porski dugovi, već dugovi prema bankama, dugovi za zaostale zarade.

"Veliki problem je nelikvidnost, pokazatelji govore da firme koje uđu u reprogram ne mogu to da izdrže i izlaze iz njega", kaže Radulović.

Stručnjaci procenjuju i da bi država, koja je sebi dala kraći rok plaćanja nego privredi, već sredinom idućeg meseca mogla da da dobar zamajac boljoj likvidnosti, ali i da bi naplata poreskih dugovanja bila uspešnija da joj je prethodila poreska reforma.

"U četvrtak su pušteni nalozi svim filijalama za prinudnu naplatu i spiskovi obveznika koji nisu ušli u preces mirovanja, jer ovaj zakon je bio izuzetno povoljan za poreske obveznike", kaže Kostićeva.

Čak 130. 000 građana i firmi koje nisu iskoristile tu mogućnost naći će se na udaru prinudne naplate. Ima i onih malobrojnih, koji su odmah uplatili celu glavnicu duga, pa im je kamata već otpisana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.