Izvor: Blic, 31.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne držite bes nikada u sebi

Ponekad sve ide naopako i vi biste najradije iskočili iz kože ili nešto razbili, ali se ipak uzdržavate. Kažite odmah šta vam smeta da ne biste eksplodirali.

„Muškarci i žene bes preživljavaju na isti način", kaže dr Ina Marija Filips, psiholog iz Diseldorfa. „Međutim, ženama je mnogo teže da ispolje bes, jer kada to čine, rizikuju da ih otpišu kao histerične. A bes može da bude veoma koristan. Telo proizvodi adrenalin, mišići se zatežu, apetit nestaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u trenu. Uopšte, bes je početak promene. Kod ljudi koji suzbijaju negativne emocije i zadržavaju bes u sebi, to može negativno da se odrazi na čitav organizam, da izazove napad žuči ili zapaljenje sluzokože želuca, pa čak i depresiju."

Najbolje je da odmah kažete šta vam smeta, jer ćete u suprotnom gomilati negativna osećanja u sebi i eksplodirati u pogrešnom trenutku. „Kad majka ošamari dete zato što nije sredilo sobu, ono je potpuno zbunjeno, jer uopšte nije znalo da se ona zbog toga toliko nervira. Sve bi prošlo bezbolnije da je utvrdila rok do kada treba da sredi sobu", objašnjava dr Filips.

Ona kaže da nekontrolisanu reakciju možete da sprečite ako se poslužite trikovima, kao što je udaranje pesnicama u jastuk, odlazak u šetnju ili vikanje na sav glas, a pomaže i ako, jednostavno, učinite neko dobro delo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.