Ne dati Jevrejima na Hramovu goru

Izvor: B92, 18.Okt.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne dati Jevrejima na Hramovu goru"

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da njegov narod treba da spreči da Hramovu goru posećuju Jevreji, koje je nazvao "stadom stoke".

Hramova gora je sveto mesto u Jerusalimu i za Jevreje i za muslimane.

Oštra Abasova retorika usledila je posle jučerašnje izjave da bi Jevrejima trebalo zabraniti da posećuju Hramovu goru, koju muslimani nazivaju Plemenito svetilište.

Palestinski demonstranti nedavno su se sukobili sa izraelskim snagama zbog onoga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što Palestinci smatraju "jevrejskim prisvajanjem Hramove gore". Naime, Izrael tvrdi da dozvoljava svima da se slobodno mole, dok Palestinci navode da je Izrael sa svoje strane proširio ulaz kako bi omogućio da u većem broju uđu jevrejski vernici.

To mesto je najsvetije mesto u judaizmu i treće najsvetije u islamu.

Svetilište se nalazi pod upravom Izraela od bliskoistočnog rata 1967, dok muslimani nadziru islamska mesta unutar njega i vode svakodnevnu administraciju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.