Izvor: Blic, 21.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne da zemlju za kamenolom

Ne da zemlju za kamenolom

MIONICA - Željko Sredojević, poljoprivrednik iz mioničkog sela Gornji Lajkovac, podneo je tužbu protiv subotičke kompanije 'Vojvodina put' jer su, kako tvrdi, bez dozvole ušli u njegov posed i počeli eksploataciju kamena i najavio da će istrajati u isterivanju pravde bez obzira na pritisak opštinskih vlasti da za svoju zemlju neće dobiti novac koji mu je ova kompanija ponudila.

Pošto su geološka istraživanja na Drenovcu pokazala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je brdo bogato takozvanim crvenim kamenom koji se koristi u izgradnji puteva, predstavnici 'Vojvodina puta' letos su otvorili kamenolom na brdu Drenovac u Gornjem Lajkovcu gde se nalaze Sredojevićeve parcele.

- Predstavnici firme iz Subotice krajem prošle godine posetili su selo raspitujući se o kupovini zemlje. Posle dogovora kod predsednika opštine Milana Matića, u martu sam prodao pet hektara zemlje pošto su mu obećali da u narednih 20 godina neće početi eksploataciju kamena i da ću za to vreme moći da se bavim poljoprivredom - priča Sredojević

Po njegovim rečima, mehanizacija 'Vojvodina puta' je 25. avgusta, bez njegovog odobrenja ušla u 73 ara zemlje koje im nije prodao i počeli sa radovima. Posle tužbe za smetanje državine, sud je doneo početkom meseca privremenu meru da se obustave radove i uklone mašine, ali oni to nisu uradili.

- Ovih dana pomoćnik direktora 'Vojvodina puta' Luka Čačić predložio mi je da će kompanija odmah da kupi 73 ara zemlje po ceni od 1,2 miliona dinara - ističe Sredojević, dodajući da je skoro pristao na dogovor, ali su ljudi iz opštine počeli da na njega vrše pritisak kako mora da proda zemlju, ali da oni neće dozvoliti da je otuđi po toj ceni.

- Zato ću istrajati u tužbi, jer zemlja vredi mnogo više - kaže Sredojević. P. Vujanac

Izborna komisija odlučila Referendum 4. decembra

Referendum za opoziv gradonačelnika Niša Smiljka Kostića održaće se 4. decembra, saopštio je Miodrag Lazović, predsednik Gradske izborne komisije Niša. Na poslednjoj sednici članovi GIK-a žučno su raspravljali - da li da prihvate prigovor Božidara Božovića, ovlašćenog Kostićevog predstavnika, koji je zahtevao da se odluka o izjašnjavanju odloži.

Sa pet prema četiri i jednim uzdržanim glasom konstatovano je da se odluka o održavanju referenduma ne 'pogazi'. Predstavnik SPO bio je uzdržan, pa su predlagači referenduma iz Demokratske stranke odahnuli jer bi izjednačeni broj glasova doveo GIK u bezizlaznu situaciju. Božović je naveo da odluka GIK-a nije regularna.

- Gradonačelnik Niša ne beži od izlaska na izjašnjavanje, ali imamo krupne zamerke na sakupljanje potpisa. Zato zahtevamo da se odluka o izjašnjavanju stavi van snage. Želimo da se odmah pristupi formiranju organa koji će propisati kako da izgledaju obrasci za prikupljanje potpisa i da se definiše način na koji će se dokazati njihova verodostojnost, kako ne bi imali potpisane mrtve građane i oko 3.000 parafa sa različitim adresama ulica i drugim nedostacima - saopštio je Božović.

Dilemu o održavanju referenduma matematički je otklonila Milka Radovanović, član komisije, koja je saopštila da i sa navodno spornim glasovima, DS ima cenzus za održavanje referenduma.

- Ako hipotetički uzmemo da je neregularno oko 4.000 potpisa zbog pogrešnih adresa i drugih nedostataka koje je GIK usvojio, predlagač referenduma opet ima 23.000 glasova koji ispunjavaju cenzus za izjašnjavanje. Zaključili smo da demokrate imaju 27.313 prikupljenih potpisa, a da je za referendum potrebno 22.000 potpisa - istakla je Radovanović.

Da je došlo do političkih dogovora između stranaka, o čemu govori i tesna većina pri glasanju, 'Blicu' je potvrdio jedan od članova komisije.

- Smiljkov štab je napravio zaokret. Na prvim sednicama štab je napadao celu komisiju, a na poslednjoj sve zamerke upućivao je Lazoviću i zamalo je uspeo da odloži referendum - kaže on. M. Smiljković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.