Ne budite više u zabludi, evo šta su NENAPLATIVI, a šta PROBLEMATIČNI KREDITI

Izvor: Telegraf.rs, 10.Maj.2016, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne budite više u zabludi, evo šta su NENAPLATIVI, a šta PROBLEMATIČNI KREDITI

Narodna banka Srbije (NBS) ukazala je danas na to da problematični krediti nisu isto što i nenaplativi, a povodom nepreciznog korišćenja tih pojmova u medijskim napisima. Koncept problematičnih kredita (NPL - non performing loans), kako se navodi u saopštenju centralne banke, podrazumeva kredite kod kojih je došlo do problema u otplati po jednom ili više osnova.

Veoma retko se u praksi dešava da je kredit u celosti nenaplativ, i u takvim slučajevima standardi nalažu da se izvrši >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << celokupan otpis kredita, odnosno njegovo izmeštanje iz bilansa stanja banke.

Kako se objašnjava, pod pojmom problematični krediti podrazumeva se stanje ukupnog preostalog duga pojedinačnog kredita, po osnovu koga je dužnik u kašnjenju dužem od 90 dana, ili po osnovu plaćanja kamate ili glavnice.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, pixabay.com

Problematičan kredit je onaj po kome je kamata u visini tromesečnog iznosa (i viša) pripisana dugu, kapitalizovana, refinansirana, ili je njeno plaćanje odloženo.

Takođe, u ovakav kredit spada i onaj po osnovu kog dužnik kasni manje od 90 dana, ali je banka procenila da je njegova sposobnost otplate pogoršana i vraćanje duga u punom iznosu dovedeno u pitanje.

Uzimajući u obzir okolnosti zbog kojih je došlo do problema u otplati, banke procenjuju trenutnu vrednost ove vrste kredita na bazi očekivanih budućih novčanih tokova, odnosno izvesne mogućnosti naplate, objašnjava se u saopštenju NBS.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.