Ne brinite, ne sprema se rat u Novom Sadu

Izvor: B92, 24.Jun.2015, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne brinite, ne sprema se rat u Novom Sadu"

U novosadskoj skupštini sutra će biti održana vanredna sednica, na kojoj će odbornici razmatrati Odluku o ponašanju u ratnom i vanrednom stanju.

Sednica će biti zatvorena za javnost, što se dešava prvi put u novijoj istoriji novosadskog pralamentarizma. U ministarstvu odbrane objašnjavaju da je reč o redovnoj proceduri i da građani nemaju razloga za brigu.

"Nema nikakve prevelike tajne i ne sprema se rat u Novom Sadu, kako su neki mediji objavili".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ovim rečima je predsednica novosadskog parlamenta Jelena Crnogorac pokušala da otkloni misteriju oko održavanja vanredne sednice o ratnom i vanrednom stanju.

Iako je vest o pomenutoj sednici mnoge šokirala, vladajuće stranke nisu nimalo iznenađene.

"To bi verovatno bilo bolje da pitate odbornike opozicije da li ih je iznenadilo, ne radi se o tajnoj sednici, već o sednici koja je zatvorena za javnost, to su predlozi odluka koji će se naći sutra pred odbornicima, oni imaju pravo da dignu ruku ili da ne izglasaju taj predlog i to je to", navodi Dina Malešević, odbornica SNS

Hoće li glasati za ili protiv, odbornici opozicije još ne znaju, jer materijal nisu ni videli, pošto je pod oznakom "službena tajna".

Pročitaće ga tek na sednici. Za odbornicu LSV tema nije sporna, već to što je sednica zatvorena za javnost, što se kako kaže, u prethodna tri mandata, koliko je odbornica, nikada nije desilo. Kaže da je neuobičajena i neobaveštenost predsednice parlamenta.

"Nije uobičajeno da predsednica skupštine, koja se nalazi na čelu najvišeg organa grada, skupštine koja donosi te odluke, da ona nema informaciju, tako da se mi pitamo da li rpedsednici neko drugi zakazuje sednicu ili nešto ne štima u vladajućoj koalicji u Novom Sadu", kaže Zlata Peričin, odbornica LSV.

Sve ono o čemu odbornici novosadske skupštine budu razgovarali na sednici o ratnom stanju moraće da ostane tajan.

"Oni će materijal dobiti pre početka same te zatvorene sedcnice, potpisaće izjavu o čuvanju tajnosti podataka i moraće materijal da vrate nakon sedncie, jer sam materijal nosi oznaku službene tajne", rekla lena Crnogorac, predsednica Skupštine grada.

Iz Ministarstva odbrane, po čijoj preporuci je sazvana sednica o delovanju u ratnom stanju, saopšteno je da je reč o redovnim zakonskim obavezama državnih organa, koje organizuju u miru, planiraju i sprovode u miru.

Građani nemaju razlog za brigu, ističu u ministarstvu odbrane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.