(Ne)bezbednost luna parkova

Izvor: RTS, 01.Apr.2013, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)bezbednost luna parkova

Ringišpil u Sokobanji, na kome je povređeno devetoro dece, radio bez atesta i pre stupanja na snagu ugovora o zakupu prostora. Proizvođač opreme izdaje garanciju na tri godine, dok se inspekcija bavi samo komunalnim propisima. Za bezbednost jedino odgovora vlasnik luna parka.

Sokobanjski ringišpil, na kome je povređeno devetoro dece, radio je bez atesta i pre stupanja na snagu ugovora o zakupu prostora. Postavlja se pitanje ko je odgovoran za bezbednost dece u zabavnim parkovima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Vlasnik zabavnog parka, čija je snaja uhapšena, priznaje da je ringišpil pušten u rad bez atesta.

"Ja imam atest na ova dva velika ringišpila koji su stigli iz Niša. Sve je bilo ispravno i kod tog, dunuo je vetar i prekinuo ga kao žilet", kaže vlasnik zabavnog parka.

Garant bezbednosti dece u zabavnim parkovima samo je jedan papir - potvrda koju daje proizvođač opreme, a koja se izdaje na tri godine.

Vlasnik zabavnog parka u Šapcu Nenad Josić navodi da za sada niko ne proverava ispravnost sprava za zabavu.

"Zbog dve nesreće koje su se desile u prethodnih mesec dana i mi smo na nivou udruženja sazvali sastanak. Tražimo od nadležnih organa da se oformi institucija koja je validna da donese stručni nalaz o ispravnosti mašina", ističe Josić.

Josić dodaje da on lično kontroliše sprave u svom luna parku.

Da bi firma mogla da konkuriše za postavljanje luna parka mora da podnese zahtev opštini. O bezbednosti gostiju brine vlasnik. A kada njegova briga zakaže, sledeće instance praktično nema.

"Komunalni inspektor opštine i sekretar za inspekcijske poslove kontrolišu samo da li su oni postupili po rešenju - koliko površine zauzimaju, koliko objekata imaju, da li je to ograđeno ili ne, prema projektu koji su predali", kažeZoran Marković iz sekretarijata za inspekcijske poslove grada Beograda

Prema njegovim rečima, za sigurnost upotrebe opreme i sprava za igru, odgovara vlasnik.

Sokobanjska policija uhapsila je vlasnicu ringišpila i jednog radnika zbog sumnje da su izazvali opštu opasnost. Sokobanja je pre 11 godina vlasnicima zabavnih parkova zabranila rad na javnim mestina, ali su se mnogi preselili na privatne posede.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.