(Ne)bezbedni Zakon o saobraćaju

Izvor: RTS, 11.Nov.2011, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)bezbedni Zakon o saobraćaju

Crna statistika pokazuje povećan broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u odnosu na prethodnu godinu. Za najveći broj nesreća odgovorni su vozači, a stručnjaci procenjuju da je razlog nedovoljna primena Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Drastično kršenje ograničenja brzine, saobraćajnih propisa i vožnja u alkoholisanom stanju zajednički su činioci većine saobraćajnih nesreća. Statistika kaže i da zbog nevezivanja sigurnosnih pojaseva ili nepostojanja sedišta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za decu u kolima i neprilagođene brzine u blizini škola, u saobraćaju sve više stradaju deca.

"Razlog tome je činjenica da su se vozači opustili u odnosu na prethodnu godinu kada je poštovanje novog Zakona o bezbednosti saobraćaja donelo dobre rezultate",  rekao je gostujući u emisiji "Oko" Boris Antić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Činjenica da, u međuvremenu, nisu doneti podzakonski akti koji bi omogućili da se Zakon u potpunosti primenjuje dovela je do povećanja broja povređenih i poginulih.

Niz mera koje obuhvataju oblasti polaganja vozačkih ispita, tehničkih pregleda vozila ili licenciranja profesionalnih vozača nemoguće je sprovesti u praksi jer već dve godine nisu doneti odgovarajući pravilnici koji bi precizno regulisali te oblasti i kojima bi se postigla ozbiljna preventiva, rekao je novinar RTS-a Dragan Milutinović.

Anketa među vozačima pokazala je da je stav većine da saobraćajna policija toleriše neke prekršaje, kao što su upotreba mobilnog telefona ili nemanje dečijeg sedišta.

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić smatra da su kontrole dobre i da policajci ne mogu kontrolisati sve vozače na ulicama kao ni sve pešake koji ulicu prelaze van pešačkog prelaza, ali da podzakonske akte treba doneti što pre.

Zbog toga su važne preventiva i edukacija, koja bi trebalo da počne u najmlađem uzrastu. Dobar primer u kući i obrazovanje u redovnim, ali i u auto-školama doprineli bi većoj obazrivosti i bezbednosti na ulicama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.