Navodnjavanje na solarnu energiju

Izvor: RTS, 19.Jul.2017, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Navodnjavanje na solarnu energiju

Da i pored toga što isušuje zemlju, sunce može i da je navodnjava, poljoprivednike u šabačkom kraju uverili su stručnjaci sa Instituta Mihajlo Pupin, koji su konstruisali mobilni robotizovani solarni elektrogenerator za navodnjavanje.
Na imanju porodice Pakljanac iz Mrđenovca, kupus zaliva trofazna pumpa snage četiri kilovata. Pokreće je električna energija, proizvedena u tri solarna panela. Za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dva sata ispumpa oko 50 hiljada litara vode.

"Ne plaćati struju je mnogo jeftinije, ja bih to voleo da ostane kod mene, ali trenutno, ja da otkupim ovako neku stvar, teško je", kaže Dejan Pakljanac iz Mrđenovca.
"Odlično, kao mobilni aparat za male njive, male zasade, daleko od stuje", kaže Tomislav Ilić iz Jalovika.
Prenosivi solarni elektrogenerator koji su konstruisali domaći stručnjaci, brzo i lako se montira. Maksimalno iskorišaćava sunčevu energiju, i pogodan je za navodnjavanje manjih parcela.
"Po nekom proračunu, po hektaru, poljoprivrednik potroši od šesto do hiljadu evra godišnje za navodnjavanje. Ako imamo poljoprivrednika koji obrađuje dva do tri hektara, to znači da on godišnje od 1.800 do 3.000 evra samo kroz energente troši. Ovaj uređaj nema nikakve troškove, održava se vrlo jednostavno, samo jednom krpom je potrebno brisati od prašine", kaže prof. dr. Aleksandar Rodić, Centar za robotiku Institut "Mihajlo Pupin".
Prednosti uređaja koji zamenjuje strujne agregate je i to što smanjuje troškove proizvodnje, i ne zagađuje okolinu.
"Nadamo se da će ovo biti revolucija u jednom delu, da naša polja ne budu žedna, nego da dobijamo prinose na najeftiniji mogući način, i na taj načino ostvarimo daleko profitabilniju proizvodnju", kaže dr Rade Jovanović, Institut za primenu nauke u poljoprivredi Beograd.
"Ovo je spas, slobodno smem da kažem da je spas, naprosto da se ekscesi u ovako ekstremnim uslovima izbegnu, ove suše, za bilo koju biljnu kulturu u poljoprivredi", kaže Darko Simić, PSSS.
Prenosivi solarni elektrogenerator sa daljinskim upravljanjem košta oko 13.500 hiljada evra.  Uloženi novac se, prema rečima stručnjaka, brzo može vratiti, jer država subencioniše nabavku opreme za navodnjavanje.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.