Navodnjavanje kap po kap, ukupna godišnja zarada mačvanskih poljoprivrednika i do 20 miliona evra

Izvor: RTS, 18.Maj.2020, 15:15

Navodnjavanje kap po kap, ukupna godišnja zarada mačvanskih poljoprivrednika i do 20 miliona evra

Osim republike, i grad Šabac će finansirati nabavu sistema za navodnjavanje "kap po kap" sa 200 evra po hektaru. Konkurs je otvoren, a pravo na podsticaj imaju poljoprivrednici iz sedamnaest mačvanskih i tri pocerska sela koji se bave proizvodnjom kukuruza i soje.
Bez navodnjavanja, roda i zarade nema - kažu mačvanski poljoprivrednici koji zbog suše uglavnom beleže gubitke u ratarstkoj proizvodnji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dragan Živanović iz Tabanovića, sistemom kap po kap, ove godine će zalivati oko pet hektara kukuruza.

"Pre je bilo neko pravilo, da kada je sušna godina, budu cene gore, Sada su cene iste, maltene iste, bilo da jekišna ili sušna godina. Mali poljoprivrednici, poput Mačvanskih, moraju da nadmudre prirodi da bi opstali i preživeli", komentriše Dragan.
Poljoprivrednici uglavnom navodnjavaju povrtarske kulture. Prosečan prinos kukuruza koji se zaliva sistemom kap po kap je duplo veći, tvrde stručnjaci.
"Sedam i po tona prinos po hektaru je prinos koji pokriva troškove, i ništa više od toga", kaže Dušan Tufegdžić, koordinator projekta. "Sa sistemom kap po kap, koji nas ne košta praktično ništa, mi možemo prinos vrlo lako da dignemo na petnaest tona po hektaru i da praktično imamo, sedam, sedam i po tona nove vrednosti. To znači, dvadeset miliona evra će se više sliti u džepove poljoprivrednika godišnje, za dve tri godine kad u potpunosti zaživi ova mera", računica je koordinatora projekta.
U mačvanskim selima, kukuruzom je zasejano 20 hiljada, a sojom oko tri hiljade hektara. Podsticaj za nabavku sistema za navodnjavanje poljoprivrednici dobijaju i za postrne useve.
"Te kulture polako uvodimo u sistem za navodnjavanje. Želja je da poljoprivrednici udvostuče prinos, odnosno udvostruče i prihod, bar hiljadu evra po hektaru, i da se narednih godina tih 20.000 hektara stave pod sistem za navodnjavanje, tako da ne zavisimo od vremenskih prilika, od suše", kaže Predrag Sretenović, iz Odeljenja za poljoprivredu grada Šapca.
Novac za kupovinu sistema kap po kap, registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu dobiti za najviše deset hektara. Uz ovu meru, nadležni očekuju da će povrišine koje se navodnjavaju, već ove godine biti znatno veće.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.