Navodnjavanje jedini spas za useve

Izvor: RTS, 13.Jan.2013, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Navodnjavanje jedini spas za useve

Investicije Ujedinjenih Arapskih Emirata u sisteme za navodnjavanje pomoći će individualnim poljoprivrednim gazdinstvima da kroz dugoročne kredite kupe opremu za navodnjavanje. Obim proizvodnje mogao bi da se poveća za 50 do 100 odsto, kažu stručnjaci.

Najavljeno investiranje Ujedinjenih Arapskih Emirata u sisteme za navodnjavanje u Srbiji pomoći će i individualnim poljoprivrednim gazdinstvima da kroz dugoročne kredite kupe opremu za navodnjavanje.

Procenjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se da je zbog suše, samo prošle godine, srpski agrar izgubio oko milijardu i po evra. I Vlada i stručanjaci su saglasni da je zbog klimatskih promena i sve skuplje hrane navodnjanje prioritet.

U uslovima suša, koje su sve veće, teško je održati useve. Nedostatak vlage prepolovio je prinose u domaćinstvu Vukov iz Zrenjanina. Postojeći kanali za navodnjavanje su zapušteni pa treba, kažu, raditi sistemski.

Poljoprivrednik Mileta Vukov pozdravlja inicijativu da se uspostave sistemi za navodnjavanje, ali podseća da je najpre potrebno sprovesti komsaciju.

"U ovim uslovima, u ovoj situaciji kada je usitnjeno zemljište, kada nije izvršena komsacija, mali broj ljudi bi mogao da primeni te sisteme za navodnjavanje. Ako mi svi bušimo bunare gde ćemo stići", upitao je Vukov.

I stručnjaci su saglasni da navodnjavanje najbolje efekte daje na uređenim površinama za koje je i zaiteresovan investitor iz Emirata.

Savetnik za agrar u Privrednoj komori Srbije Milan Prostran kaže da se pod tim sistemima najviše isplate proizvodnja voća i povrća.

"To su proizvodnje koje odbacuju ekonomski efekat zbog visokih troškova ulaganja sistema za navodnjavanja", rekao je Prostran.

Prosečna investicija u sistem navodnjavanja je najmanje 5.000 evra po hektaru. Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić kaže da je ta investicija isplativa u periodu od tri do pet godina, u zavisnosti od kultura koje se navodnjavaju.

Podaci pokazuju da bi u Srbiji trebalo navodnjavati bar pola miliona hektara. Pod sistemima navodnjavanja sada je oko 150 hiljada hektara zemljišta, ali rade samo 40 hiljada hektara. Očekuje se da aranžman sa Emiratima poboljša stanje.

"Mislim da sa tim novcem može da se izgradi sistem za navodnjavanje na dvadesetak hiljada hektara, što je 20 odsto više u odnosu na ukupne površine koje danas imamo pod sistemima za navodnjavanje, bez obzira na to da li ih racionalno koristimo", rekao je Ševarlić.

"Mogli bismo da povećamo obim proizvodnje najmanje 50 do 100 posto", kaže Prostran.

Stručnjaci kažu da država treba da iskoristi i druge mogućnosti za taj posao, kao što su krediti Svetske banke.

Naša zemlja može da prehrani svoje stanovništvo, a sa obnovom postojećih i gradnjom novih sistema navodnjavanja mogla bi i da značajno poveća izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.